Správy

Nevšedný pohľad v Košiciach: V škole môžete vidieť až 600 šlabikárov z rôznych kútov sveta!

Spomínate si na svoju prvú školskú učebnicu? Ak nie určite vám ju pripomenie netradičná výstava šlabikárov a čítaniek. Na návštevníkov čakajú učebnice pre najmenších z najexotickejších kútov sveta. Spoznajte ako sa deti učia prvé písmenká v iných krajinách.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný pohľad v Košiciach: V škole môžete vidieť až 600 šlabikárov z rôznych kútov sveta!
Zdroj: TASR

Netradičnú výstavu vyše 600 šlabikárov a čítaniek z rôznych kútov sveta otvoria o niekoľko dní v priestoroch Základnej školy (ZŠ) Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici v Košiciach.

Nevšedná zbierka…

„Návštevníci si budú môcť pozrieť šlabikáre v japončine, arabčine, rómčine, v Braillovom písme, ale aj prierez slovenskými šlabikármi od 19. storočia až po súčasnosť. Súčasťou výstavy budú aj ukážky učebných pomôcok zo začiatku 20. storočia,“ informoval riaditeľ školy Róbert Schwarcz.

Výstavu, ktorú otvoria v priestoroch ZŠ v utorok 19. novembra za účasti jej autora – Bardejovčana Štefana Peteja, bude následne prístupná širokej verejnosti do 25. novembra. Môžu sa s ňou zoznámiť aj návštevníci Festivalu hier a zábavy s názvom Hravenisko, ktorý sa uskutoční v spomínanej ZŠ v dňoch 23. a 24. novembra. Ďalšou zástavkou netradičnej výstavy bude Knižnica pre mládež Mesta Košice, kde potrvá do 20. decembra.

Spomienky na naše šlabikáre…

„Myslím si, že vidieť šlabikáre z celého sveta je jednak možnosťou rozšíriť si rozhľad a spoznať ako sa deti učia prvé písmenká v iných krajinách, ale tiež prežiť emóciu spojenú so spomienkou na naše šlabikáre z detských čias,“ uzavrel Schwarcz.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM