Správy

Nová atrakcia v Botanickej záhrade: Spoznajte stromy, oddýchnite si aj zacvičte

V košickej botanickej záhrada nájdu návštevníci nový náučný chodník. Čo všetko ponúka?

Ilustračný obrázok k článku Nová atrakcia v Botanickej záhrade: Spoznajte stromy, oddýchnite si aj zacvičte
Zdroj: TASR/František Iván

V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (BZ UPJŠ) v Košiciach v pondelok (30. 8.) sprístupnili novú atrakciu pre verejnosť – Dendrologický náučný chodník.

Desiatky drevín

Urobili tak počas záverečnej konferencie, ktorá bola súčasťou projektu Využitie zbierkových fondov drevín botanických záhrad v Košiciach a Nyíregyházi pri výchove a vzdelávaní detí a dospelých. V rámci neho v Botanickej záhrade UPJŠ preinvestovali okolo 35-tisíc eur. Informoval o tom hovorca univerzity Tomáš Zavatčan.

„Dendrologický náučný chodník spája spodnú časť BZ s arborétom, vedie rôznymi chodníkmi aj chodníčkami v BZ a jeho celková dĺžka je 1 700 metrov,“ povedal riaditeľ BZ UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi. Dodal, že na jeho trase je možné oboznámiť sa s 80 botanickými druhmi alebo kultivarmi drevín, z ktorých je 33 pôvodných a 47 cudzokrajných.

Prechádzka aj fitness

Keďže chceli prepojiť edukačnú časť chodníka s relaxom, na trase chodníka je aj päť miest s interaktívnymi edukačnými tabuľami a s exteriérovými fitness zostavami, ktoré sú určené pre dospelých aj pre deti. „Táto veková kategória určite ocení okrem iných zariadení aj lanovú dráhu s dĺžkou 25 metrov. Návštevníci chodníka sa dostanú aj do menej navštevovaných častí 30-hektárového areálu botanickej záhrady, ktoré poskytujú pekné výhľady na mesto Košice,“ doplnil.

Súčasťou mobiliáru je tiež integrovaná solárna lavička, ktorá ponúka aj možnosť dobíjania mobilu a prístup na internet. Pre žiakov základných a stredných škôl sú v rámci projektu pripravené pracovné listy, ktoré môžu využiť pri návšteve botanickej záhrady a spoznávaní drevín.

Spolupráca s Maďarskom

Chodník vznikol v rámci projektu na základe výzvy operačného programu Interreg Slovenská republika-Maďarsko – Fond malých projektov pre východnú programovú oblasť. Celkový rozpočet projektu dosiahol viac ako 58-tiísc eur, z toho ho sumou takmer 50-tisíc eur podporil Európsky fond regionálneho rozvoja.

Okrem výstavby chodníka si BZ vymenili aj dreviny a pripravili aktivity pre školy. Hlavným cieľom bola spolupráca a výmena skúseností medzi BZ v Košiciach a Nyíregyházi a rozvoj susediacich regiónov na Slovensku a Maďarsku.

Foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM