Rôzne

Novinka v šačianskej nemocnici: Na ortopedickej sále vykonali skutočne UNIKÁTNU operáciu!

Technologická novinka umožňuje nový typ operácie.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v šačianskej nemocnici: Na ortopedickej sále vykonali skutočne UNIKÁTNU operáciu!
Zdroj: Facebook.com/Nemocnica AGEL Košice-Šaca

V týchto dňoch sa na ortopedickej sále Nemocnice AGEL Košice-Šaca vykonala unikátna operácia pod vedením primára Jednodňovej zdravotnej starostlivosti Tomáša Ševčíka. Umožnil ju rozvoj techniky a počítačových technológií. Informuje o tom nemocnica na svojom webe.

Konkrétne ide o korekciu kostnej deformity pomocou 3D plánovania v špeciálnych grafických programoch. "Samotná operácia sa vykoná už v programe, kosť sa virtuálne prereže a narovná podľa zdravého zápästia. Následne sa na kosť primodeluje naskenovaná dlaha a skrutky, ktoré sa použijú pri skutočnom výkone,“ uviedol primár, ktorý tento unikátny zákrok nedávno vykonal.

Spomínaným postupom je podľa jeho slov možné docieliť presnú korekciu, presné umiestnenie implantátu aj rozmery skrutiek.

"Na záver obdržíme od firmy 3D maketu napravenej kosti, rezaciu a vŕtaciu šablónu, ktoré si vysterilizujeme a použijeme pri operácii. Celkovo nám táto technológia pomáha skrátiť operačný výkon približne na polovicu a výrazne zlepšuje presnosť korekcie,“ poznamenal Ševčík.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM