Marcel Mojžiš Správy

Obvinenia zo sprenevery peňazí: U košických rybárov sa odohralo personálne zemetrasenie

Za malú rybársku revolúciu označujú členovia mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Košiciach udalosti, ktoré sa na východe republiky odohrali v uplynulých mesiacoch.

Sme rybári, ktorí majú záujem venovať sa svojej záľube. Nemali sme v úmysle obsadzovať funkcie alebo riešiť organizačné problémy. Situácia v meste nás však k tomu prinútila,“ povedal jeden z tzv. opozičnej skupiny rybárov Igor Podlubný. Už v novembri minulého roku uviedol, že v príjmovej časti v položke členského chýba 8000 eur. „V položke povolení chýba 50000 eur a v položke brigád 20000 eur, tak kde tie chýbajúce peniaze akože zaúčtovali? Celkový ročný príjem jednoducho nesedí,“ vyhlásil Podlubný a dodal, že členovia mestskej organizácie sa dostali k dokumentom, z ktorých tieto čísla vyplývajú. Preto aj podali trestné oznámenie.

Ďalším krokom bolo, že po rôznych problémoch, keď sa nedokázali dostať na členské schôdze jednotlivých obvodov, sa im podarilo na mestskej konferencii odvolať celý dovtedajší výbor. „Len v Košiciach je organizovaných asi 4500 členov, každý z nich ročne prispieva členským, povolenkami a ďalšími poplatkami približne sumou 100 eur,“ doplnil informácie ďalší z členov Štefan Kopčo.

Podľa jeho slov nespokojnosť prejavovalo 90 percent členskej základne. „Vedenie SRZ nechcelo uznať objektivitu členských schôdzí, dokonca niektorí členovia boli vylúčení, pretože mali poškodzovať dobré meno SRZ,“ dodal Kopčo. Podľa neho v súčasnosti riešia súdy 16 podaní.

Slovenské rybárske povstanie

Pôvodné vedenie mestskej organizácie odmieta slová o sprenevere peňazí. Napríklad tajomník a zároveň bývalý štatutár v košickej organizácii Rudolf Harvánek už na jeseň minulého roka uviedol, že je presvedčený, že nechýba ani cent. Nezrovnalosti v účtovníctve vysvetľoval tým, že členovia vyplácali rôzne položky na jednej poštovej poukážke a účtovníčka nevedela ako tieto zdroje rozúčtovať.

Situácia je dnes v Košiciach úplne iná. Pohyb financií je transparentný a veríme, že máme vedenie, ktoré nás nesklame,“ vyhlásil Kopčo. U niektorých členov však situácia v SRZ vyvoláva ďalšie otázky. Už niekoľko týždňov je k dispozícii webová stránka nazvaná Slovenské rybárske povstanie. Košičania nepotvrdili, ale ani nepopreli, že by práve oni stáli za jej vznikom. Kopčo však povedal, že na stránke sa napríklad objavili zverejnené mzdy vrcholových členov SRZ a zároveň sa rozprúdila diskusia nielen o tom, či sú vyše tritisícové platy zaslúžené, ale aj ďalších podnetoch, ktoré rybári z celého Slovenska nastoľujú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM