Správy Rôzne

Ako žijú Rómovia v osadách? Europoslanci to chcú vidieť na vlastné oči

Poslanci Európskeho parlamentu sa chystajú na návštevu košického Luníku IX a rómskych osád na východe Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Ako žijú Rómovia v osadách? Europoslanci to chcú vidieť na vlastné oči
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Šesťčlenná delegácia poslancov Európskeho parlamentu (EP) na čele so slovenskou europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou chce od 3. do 5. novembra vidieť realitu v štyroch rómskych osadách na východe Slovenska vrátane Luníka IX, kde svoju pracovnú cestu europoslanci začnú.

Kam idú peniaze

Priamo na mieste chcú preveriť dostupnosť vzdelávania i zamestnania pre ľudí v rómskych osadách i efektívnosť čerpania eurofondov v prospech zlepšenia životnej situácie v marginalizovaných rómskych komunitách.

„Je veľmi dôležité, aby poslanci EP získali prehľad o tom, ako sa v realite v členských štátoch míňajú peniaze na marginalizované rómske komunity a aký je progres v rómskych osadách po investíciách európskych zdrojov do projektov, ktoré sa tam realizovali,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Pripomenula, že v septembri 2020 Európsky parlament prijal uznesenie, v ktorom žiada, aby mali Rómovia rovnaký prístup k vzdelávaniu, zdravotným službám a bývaniu ako majoritné obyvateľstvo. Zaviazal sa, že napĺňanie záväzkov vrátane rozpočtu bude monitorovať na úrovni EÚ.

Rovnaký prístup

V októbri 2020 sa pridala aj Európska komisia (EK), ktorá vydala reformovaný strategický rámec EÚ pre Rómov, v ktorom sa stanovuje komplexný prístup cez tri piliere – rovnosť, inklúzia, participácia.

„Delegácia europoslancov na Slovensko bude unikátna aj z toho dôvodu, že v nej budú mať zastúpenie aj vysokí úradníci z Európskej komisie, ktorí budú reprezentovať dvoch komisárov – komisárku pre rovnosť Helenu Dalli a komisára pre zamestnanosť a sociálne veci Nicolasa Schmita,“ oznámila slovenská europoslankyňa.

Poslanci EP a zástupcovia EK sa stretnú so splnomocnenkyňou vlády pre rómske komunity Andreou Bučkovou, s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou, s reprezentantmi Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ale aj so zástupcami mimovládnych organizácií, ktoré zastrešujú niekoľko úspešných projektov v rómskych komunitách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM