Tlačové správy

Hazard v Michalovciach nemusí byť len strašiakom. Ako jeho prítomnosť pomáha mestu?

Novela zákona o hazardných hrách prijatá koncom roka 2020 rozviazala v otázke hazardu mnohým samosprávam ruky, a preto niektoré pristupujú k možno zbytočne radikálnym krokom.

Ilustračný obrázok k článku Hazard v Michalovciach nemusí byť len strašiakom. Ako jeho prítomnosť pomáha mestu?
Zdroj: unsplash.com

Michalovce sú jedným z mnohých miest, kde herne nájdete, niektorým mestským poslancom však leží v žalúdku ich počet, ktorý sa im zdá príliš vysoký. Pravdou však je, že čo sa týka kamenného hazardu, v ostatných rokoch je celková tendencia v rámci Slovenska skôr opačná.

Počty herní klesajú, online stúpa

Počas väčšiny minulého roka museli byť všetky kamenné herne kvôli pandémii koronavírusu zatvorené, čo sa viditeľne odrazilo na ich tržbách, a tak na celom území Slovenska logicky ich počty klesajú. Pri porovnaní rokov 2020 a 2021 počet výherných prístrojov medziročne klesol o takmer 50%, z 25-tisíc na 13-tisíc.

Zaujímavosťou však je, že kým kamenných herní na Slovensku ubúda, na peniazoch celkovo investovaných hráčmi do hazardu sa to neodráža. Čísla z prvého kvartálu minulého roka dokazujú, že napriek zatvoreným prevádzkam tržby z hazardu presiahli sumu až 125 miliónov eur. Znamená to teda, že hazard sa za posledný rok poznačený pandémiou a zatvorenými herňami v podstatnej miere presunul do online sféry a v súčasnosti výťažky z online hrania už prevyšujú výťažky kamenného hazardu.

Regulácia namiesto zákazu

Práve kvôli značnej tendencii presunu hráčov do online prostredia sa čoraz častejšie začínajú ozývať hlasy volajúce po regulácii, nie po plošnom zákaze, ktorý by, ako tvrdí aj Asociácia zábavy a hier, nič neriešil.

„Práve z tohto dôvodu mestá, ktoré v posledných mesiacoch riešili otázku zákazu hazardu v herniach a kasínach – Žilina, Banská Bystrica, Trenčín, Košice či Kysucké Nové Mesto – k takému kroku nepristúpili,” konštatuje hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová a poukazuje aj na dostatočnú kontrolu, ktorej každý hráč vstupujúci do kamennej prevádzky podlieha.

„Pri vstupe do kamennej herne sa každý musí preukázať občianskym preukazom a osobám pod 18 rokov alebo osobám vedeným v Registri vylúčených osôb nie je vstup umožnený.“

Vďaka Registru vylúčených osôb sú tak z hazardu vylúčení napríklad poberatelia sociálnych dávok, neplatiči výživného či patologickí hráči a študenti, ktorí poberajú sociálne štipendium. Rizikový hráč sa môže do registra nahlásiť sám a do herne sa viac nedostane.

Pomoc na úrovni miest aj štátu

Podľa Asociácie zábavy a hier môže zotrvanie kamenného hazardu v Michalovciach, rovnako ako v iných mestách, pomôcť v mnohých ohľadoch. „Hráči, ktorí by pri zákaze kamennej prevádzky skončili v online herni, podliehajú nielen osobnej kontrole personálom herne, ale navyše sa časť zo získaných tržieb v herniach vráti naspäť mestu a spoločnosti,“ hovorí Lukáčová.

Ako teda môže byť hazard pre mesto prospešný? Niet pochýb, že v súčasnej dobe poznačenej nielen pandémiou, ale aj stúpajúcimi cenami energií či krízou na Ukrajine mestské pokladnice potrebujú každé euro, odvody z hazardu však do ich rozpočtov prinášajú len kamenné herne. V prípade ich zrušenia by sa mestá museli pripraviť na ďalšie uťahovanie opaskov.

Okrem daní, ktoré kamenné herne odvádzajú mestám či obciam, sa navyše priamo z Ministerstva financií do rozpočtov rôznych organizácií rozdeľujú aj ďalšie prostriedky získané z hazardu. Väčšina týchto financií síce smeruje na podporu športu, no podľa správy z roku 2019 bolo ministerstvo pomerne štedré nielen k občianskym združeniam, ale aj k cirkvi.

Pčoliné, Veľaty, Vislava, Krajná Bystrá, Nižný Hrabovec, Sliač, Solčany, Sobotište, Dlhé nad Cirochou, Úbrež či Tulčík. Aj to sú obce, v ktorých rímskokatolícka a gréckokatolícka cirkev získala dokopy viac ako 200-tisíc eur na rekonštrukciu kostolov, chrámov, kaplniek či pre ďalšie potreby. To všetko z povinných odvodov získaných od prevádzkovateľov hazardných hier.

Prevádzkovatelia herní radi pomôžu

Asociácia zábavy a hier zároveň pripomína, že prevádzkovatelia kamenných herní sú ochotní priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom. „V rámci spoločenskej zodpovednosti je pre nás prirodzené v meste, kde podnikáme, podieľať sa na jeho rozvoji a zlepšovať kvalitu života jeho obyvateľov,“ hovorí Dominika Lukáčová. Svedčia o tom aj nedávne aktivity OZ Rozvíjame naše mestá, v rámci ktorých sa prevádzkovatelia hazardných hier na východe Slovenska zapojili do revitalizácie detského ihriska či podpory centra sociálnych služieb. „Rovnako radi sa zapojíme aj do podobných či úplne nových aktivít v ďalších mestách a obciach,“ uzatvára Dominika Lukáčová a pripomína, že prevádzkovatelia sú pripravení aktívne podporiť aj projekty smerujúce k prevencii závislostí.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

ilustračné foto

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM