Správy

Na omikron chcú byť v trebišovskej nemocnici pripravení. Postavili triážny stan

Triážne stany, ktoré majú pri vlne omikronu odbremeniť urgentné príjmy, pribúdajú aj v nemocniciach na východe Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Na omikron chcú byť v trebišovskej nemocnici pripravení. Postavili triážny stan
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Na nárast pozitívnych pacientov v súvislosti s vlnou variantu omikron nového koronavírusu chcú byť v Trebišove pripravení, pred urgentným príjmom tamojšej nemocnice postavili triážny stan.

Chcú byť pripravení

Riaditeľ trebišovskej nemocnice Juraj Bazár predpokladá, že ho budú potrebovať maximálne tri týždne. „Tento stan tu bude stáť dovtedy, dokedy bude reálna potreba, aby sme týmto spôsobom triedili pacientov. Veríme na základe skúseností z iných krajín, že by to mala byť otázka niekoľkých, dvoch – troch týždňov,“ povedal počas stavania stanu vo štvrtok (3. 2.) pre médiá.

Fungovanie triážneho stanu zatiaľ v zariadení potrebné nie je, nemocnica chce byť však na vlnu variantu omikron pripravená. V prípade, že nemocnica zaznamená prudký nárast počtu pacientov, všetci, ktorí budú prichádzať na urgentný príjem, prejdú cez triážny stan, kde zdravotníci vykonajú ich testovanie.

Oddeliť negatívnych a pozitívnych

„V prípade, že test bude negatívny, budú postupovať ďalej na urgentný príjem, v prípade, že test vyjde pozitívny, budú postupovať smerom na covidovú ambulanciu, kde sa im bude ďalej poskytovať zdravotná starostlivosť podľa ich stavu,“ ozrejmil Bazár s tým, že triážny stan bude personálne zabezpečený aj špecialistami, aby sa čo najviac eliminovalo riziko kontaktu negatívnych pacientov s pozitívnymi v nemocnici.

Aktuálne je v trebišovskej nemocnici hospitalizovaných 12 pacientov na covidových lôžkach zabezpečených kyslíkom, obdobný počet pomoc kyslíka nepotrebuje. Ako však Bazár podotkol, časť z nich je v zariadení od vlny variantu delta.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM