Tlačové správy

Oplatí sa v Sobranciach zakázať hazard? Odborníci tvrdia niečo iné

Nová legislatíva, ktorá vstúpila do platnosti 1. novembra minulého roku, vylúčila petíciu zo zákazu hazardu a rozšírila právomoci miest a obcí v tejto otázke. Sprísneniu podmienok, za ktorých sa môže hazard prevádzkovať, sa preto nevyhli ani Sobrance.

Ilustračný obrázok k článku Oplatí sa v Sobranciach zakázať hazard? Odborníci tvrdia niečo iné
Zdroj: Shutterstock.com

Nové VZN

Koncom februára poslanci Sobraniec na mestskom zastupiteľstve schválili nové VZN, podľa ktorého sa rozhodli využiť možnosť obmedzenia výskytu herných prevádzok až do vzdialenosti 500 metrov od škôl a školských zariadení, zariadení sociálnych služieb, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovní mládeže. Poslanci tiež obmedzili počet dní, počas ktorých budú môcť byť hazardné prevádzky otvorené.

Podľa primátora Pavla Džurinu však s úsilím obmedziť hazard na území mesta neskončili. Jeho zámerom je tému hazardu na rokovaní mestského zastupiteľstva o niekoľko mesiacov opäť otvoriť a na území mesta hazardné prevádzky úplne zakázať.

Odborníci varujú

S plošným zákazom hazardu sa však podľa odborníkov spájajú isté riziká. V online diskusii pre MY Žilina pred ráznymi krokmi varovala aj Jana Žemličková, riaditeľka Sanatória AT, ktoré sa venuje nielen psychoterapii, ale aj liečbe závislostí.

„Skôr než o zákaze, by sme mali hovoriť o výchove obyvateľov. Dôležité je meniť postoj k človeku, ktorý smeruje k aktivite a nie aktivity, ktoré smerujú k človeku. Kto chce hrať, hrať bude,“ povedala Žemličková.

Pre Televíziu Markíza zase pripomenul riziko nárastu nelegálneho hazardu bývalý kriminalista Matej Snopko: „Veľmi dobre padne všelijakým mafiánom a iným pokútnym spoločenstvám, pretože budú veľmi dobre prosperovať aj nelegálne herne,“ uviedol.

Ďalšou komplikáciou by v prípade plošného zákazu mohla byť aj malá vzdialenosť od Michaloviec, kde hazard zakázaný nie je. Hráči sa presunú do najbližšieho mesta a Sobrance tak namiesto toho, aby zamedzili hraniu, iba prídu o nemalé peniaze, ktoré by im z hazardu pribudli do mestského rozpočtu.

Asociácia zábavy a hier združujúca prevádzkovateľov herní na Slovensku pripomína, že v prípade zatvorenia hazardných prevádzok najbližšie mestá nebudú jediným miestom, kam sa hráči presunú. Nasvedčuje tomu aj súčasná situácia v súvislosti s ochorením COVID-19. „Tak ako počas prvej, aj počas druhej vlny pandémie koronavírusu sa mimoriadne darí internetovým herniam či stávkovaniu. Počty hráčov maximálne narastajú a online hazard prekvitá,“ hovorí Dominika Lukáčová, hovorkyňa asociácie.

Hľadanie ideálneho riešenia

Združenie miest a obcí sa k najprísnejšej alternatíve zákazu hazardu stavia rezervovane. Dôvodom sú práve príjmy, o ktoré by sa zákazom mohli samosprávy pripraviť.

Dnes sa biť do pŕs, že vyženieme hazard neznamená, že sme ho vyriešili. Neznamená, že sme ho zregulovali, akurát sme ho presunuli do úplne iného prostredia. Tam, kde príjmy z tohto hazardu bude mať niekto úplne iný a nebude to samospráva,“ uviedol pre TV Markíza riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

A zatiaľ čo sa poslanci v niektorých mestách a obciach snažia zo svojho územia hazard úplne vyhnať, ďalší si plne uvedomujú potenciál dobre nastavenej regulácie.

„Skôr by sme mali hľadať riešenie, ako regulovať hazard. Tým, že by sme dostali väčší priestor, že by sme mohli napr. zdvihnúť tie jednotlivé tarify a sadzby, aké dane musia platiť, tým by sme vedeli regulovať tieto činnosti,“ vyjadril sa primátor Komárna Béla Keszegh.

Ďalšie možnosti

„Aj veľmi prísna regulácia je určite lepšia ako úplný zákaz,“ súhlasí Lukáčová. Dodáva, že Asociácia zábavy a hier je v otázke riešenia hazardu pripravená ponúknuť mestám pomocnú ruku.

„Môžeme sa inšpirovať mestami, kde spolupráca prevádzkovateľov herní a samosprávy funguje na vysokej úrovni,“ pokračuje Lukáčová. Medzi inými spomína ako dobrý príklad nové detské ihrisko na sídlisku Poprad Juh, ktoré bolo zrekonštruované v spolupráci s OZ Rozvíjame naše mestá združujúcim prevádzkovateľov hazardných hier na Slovensku.

„Budeme radi, ak nás mesto s akoukoľvek otázkou či návrhom osloví. My sme otvorení každej komunikácii a veríme, že spoločne nájdeme riešenie, ktoré by občanom aj mestu prospelo viac než celoplošný zákaz hazardu,“ uzatvára Lukáčová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM