Správy Rôzne

Starý prameň je minulosťou, jačmeň z Michaloviec putuje do známeho pivovaru

Pamätáte si na Šíravar alebo Antal? Sú to už len spomienky, ale z metropoly dolného Zemplína odchádza jačmeň do pivovaru, ktorý určite poznáte.

Ilustračný obrázok k článku Starý prameň je minulosťou, jačmeň z Michaloviec putuje do známeho pivovaru
Zdroj: TASR/Gabriel Bodnár

Vedeli ste, že michalovský jačmeň putuje do sladovne z roku 1981, kde známy pivovar v minulom roku preinvestoval viac ako 850 000 eur?

Michalovský pivovar je minulosťou

Spomeňme si na začiatok na michalovský pivovar. História varenia piva v metropole Zemplína siaha až do 18. storočia. Bohužiaľ, skončila v roku 1999, keď svoje brány zavrel pivovar pod názvom Starý prameň. Názvov, ktorých vystriedal michalovský pivovar, bolo viacero.

Jačmeň z Michaloviac tak putuje aj do Pivovaru Šariš, kde zaviedli zvýšené hygienické opatrenia, ktoré chránili ľudí a aj vďaka ich disciplíne mohla výroba prebiehať bez prerušenia. Vlaňajšok bol pre nich výnimočný rekordným množstvom vyrobeného vlastného sladu.

Varenie piva

Z takmer 25 000 ton nakúpeného sladovníckeho jačmeňa, medzi ktorým bol aj náš z Michaloviec, vyrobili viac 19 200 ton vlastného sladu, čo je o takmer 2 % viac ako v roku 2019. V Pivovare Šariš tak podporujú slovenskú ekonomiku a poľnohospodárov.

„Celé potrebné množstvo jačmeňa odoberáme len od domácich producentov, a to hlavne z okolia Prešova, Michaloviec, Popradu, Košíc a tiež zo západu Slovenska podľa odrôd,“ vysvetlil obchodný riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko Martin Grygařík.

Sladovnícky jačmeň je pre pivovarníkov jednou z kľúčových surovín a slad, ktorý používajú vo Veľkom Šariši pri varení pív, spracúvajú vo vlastnej sladovni.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM