Samospráva

Výpadok príjmov v mestskej kase: Situáciu budú riešiť kontokorentným úverom

Výpadok príjmov do mestskej pokladnice spôsobený hospodárskymi dosahmi pandémie nového koronavírusu bude mesto Sobrance riešiť pomocou kontokorentného úveru.

Ilustračný obrázok k článku Výpadok príjmov v mestskej kase: Situáciu budú riešiť kontokorentným úverom
Zdroj: TASR

Možnosť čerpania 400 000 eur schválili mestskí poslanci na svojom minulotýždňovom (30. 4.) zasadnutí. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Pavol Džurina.

Bez peňazí od štátu

„Je to úver, ktorým riešime nesúlad medzi zdrojmi, ktoré mesto má, a plánovanými výdavkami. Či ho budeme čerpať alebo nie, závisí aj od toho, v akej výške nám budú prichádzať podielové dane a ďalšie financie, ktoré nám zatiaľ v rozpočte chýbajú,“ priblížil Džurina s tým, že zo strany štátu mestu dosiaľ neprišli financie na mzdy pre opatrovateľky, komunitných pracovníkov, terénnych pracovníkov či pracovníkov miestnej občianskej poriadkovej služby.

Absenciu príjmov v tejto oblasti zatiaľ vyčíslil na takmer 65 000 eur. „Tento výpadok by nám mohol ohroziť vyplácanie miezd v mesiaci jún za mesiac máj,“ dodal.

Prefinancovanie projektov

Okrem kontokorentného úveru odobrilo sobranské mestské zastupiteľstvo aj revolvingový úver vo výške 120 400 eur. Ako Džurina vysvetlil, má slúžiť na prefinancovanie projektov, na ktoré mesto čerpá prostriedky z eurofondov.

Sú nimi aktuálne realizovaná výstavba komunitného centra a zníženie energetickej náročnosti objektov materskej školy a základnej umeleckej školy, mesto tiež v súčasnosti uskutočňuje verejné obstarávania na rekonštrukciu odborných učební na Základnej škole (ZŠ) Komenského 12 a vybudovanie školskej knižnice a polyfunkčnej učebne na ZŠ Komenského 6 a na revitalizáciu plochy medzi bytovými domami na Tyršovej ulici.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM