Kultúra

Dobrá správa nielen pre knihomoľov: V Gemerskej knižnici pribudol nový bibliobox

V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave môže verejnosť od stredy využívať služby nového biblioboxu.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa nielen pre knihomoľov: V Gemerskej knižnici pribudol nový bibliobox
Zdroj: pixabay.com

Vypožičané knihy, časopisy či iné dokumenty tak čitatelia môžu do knižnice vrátiť po novom 24 hodín denne sedem dní v týždni. Za Gemerskú knižnicu o tom informovala Tatiana Bachňáková.

Pandémia v niečom aj pomohla

Obmedzovanie služieb počas pandémie nás presvedčilo, aby sme ešte viac skvalitňovali dostupnosť našich služieb pre širokú verejnosť,“ priblížila riaditeľka knižnice Iveta Kyselová.

Ako dodala, v týchto dňoch sú biblioboxy inštalované vo viacerých lokalitách, a to vďaka finančnému príspevku Košického samosprávneho kra­ja.

Ako to funguje?

Bibliobox je špeciálny box slúžiaci na vrátenie kníh, časopisov či iných vypožičaných dokumentov, ktorý je konštrukčne navrhnutý na bezúdržbovú prevádzku. Jeho vnútro je vybavené tak, aby sa vrátené knihy pri vhadzovaní nepoškodili. Umiestnený je pred oplotením budovy Gemerskej knižnice, verejnosť tak umožňuje požičané dokumenty vrátiť kedykoľvek aj mimo otváracích hodín knižnice.

Vrátené knihy a časopisy budú zamestnanci knižnice z biblioboxu pravidelne vyberať a následne ich odpíšu z konta čitateľa. Gemerská knižnica upozorňuje, že čitateľ využívajúci túto službu je povinný si na ďalší deň skontrolovať svoje konto a prípadné nezrovnalosti telefonicky nahlásiť. Knihy objednané z iných knižníc prostredníctvom medziknižničnej výpožičnej služby je nutné naďalej vracať osobne pracovníkom pri centrálnom pulte.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM