Správy

Novinka v Ľadovej: Náučný chodník predstavuje Dobšinský chotár, FOTO

Náučný chodník má názov „DOBŠINSKÝ CHOTÁR“ a nachádza v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Ľadovej: Náučný chodník predstavuje Dobšinský chotár, FOTO
17
Galéria
Zdroj: Mestské lesy Dobšiná

Náučný chodník sa nachádza približne 200 metrov od parkoviska, hneď vedľa prístupovej cesty k našej svetoznámej jaskyni.

„Myšlienka spropagovať naše okolie vznikla na základe nedávneho a náhodného objavu banskej mapy a ďalších historických dokumentov z roku 1876, ktoré získali dobšinskí milovníci baníckej histórie so štátnych a súkromných archívov. Vďaka tejto náhode sa podarilo lokalizovať miesto pôvodnej prieskumnej štôlne, v ktorej sa realizovali overovacie banícke činnosti na zisťovanie využiteľnosti zásob hnedého uhlia,“ uviedol v správe Marcel Kollárik.

Pri realizácii pomohli historické fotky

Ako doplnil, už len skutočnosť, že v regióne, ktorý sa v minulosti preslávil najmä ako zásobáreň rudných nerastov (meď, striebro, zlato, železo, nikel, kobalt), sa nachádzajú aj zásoby uhlia, bola veľkým prekvapením. „A tak koncom roka 2018 sme sa rozhodli že tento unikát je hodné predstaviť aj širokej verejnosti. Počas nasledujúceho obdobia sa zbierali ďalšie historické artefakty, fotodokumentácie a informácie, ktoré sme spoločným úsilím pretavili do dnešnej podoby NCH,“ spresnil Kollárik.

Trasu lemujú informačné tabule

Pôvodný zámer predstaviť len samotné miesto s opisom prieskumnej štôlne bol nakoniec rozšírený o vybudovanie nenáročného okruhu, ktorý svojimi mostíkmi križuje malé i väčšie potôčiky a vyvieračky. Trasa chodníka je lemovaná viacerými informačnými tabuľami, ktoré na jednotlivých stanovištiach propagujú históriu regionálneho baníctva, hutníctva a lesníctva, ale aj športu, turistického ruchu a prírodných krás okolia. Nuž a v neposlednom rade je tu aj snaha predstaviť (najmä „cezpoľným“ návštevníkom) históriu a prítomnosť mesta Dobšiná, v ktorého extraviláne sa toto územie nachádza.

„Hoci tento NCH, v stave v akom je zrealizovaný, je možné považovať za tematicky ucelený, v prípade ochoty dobrovoľníkov a podporovateľov tohto projektu, by sme ho v budúcnosti chceli ďalej rozšíriť a zatraktívniť o ďalšie unikátne informácie z nášho regiónu,“ doplnil Kollárik.

„Na záver mi dovoľte poďakovať sa ľuďom, ktorí pomáhali či už pri vzniku myšlienky alebo počas jej realizácie a ktorí tak konkrétnymi činmi prispievajú k propagácii Dobšinej a jej okolia. Ak, teda budete prechádzať cez Dobšinskú Ľadovú Jaskyňu, neváhajte a prejdite sa po novom náučnom chodníku. Necháme už na vás ako sa vám bude páčiť naša snaha a úsilie, ktoré sme tomuto projektu venovali,“ uviedol na záver Marcel Kollárik.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: mestodobsina.sk

Obrazom: Náučný chodník predstavuje Dobšinský chotár
17
Galéria
Zdroj: Mestské lesy Dobšiná
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM