Kultúra

Milovníci tradícií si prídu na svoje: Kompletný program Spišských folklórnych slávnosti

Už onedlho Spišský salaš ožije folklórom. Folklórne slávnosti ponúknu množstvo ľudovej hudby, tanca, spevu či remesiel. Prinášame vám kompletný program.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci tradícií si prídu na svoje: Kompletný program Spišských folklórnych slávnosti
Zdroj: Spišské osvetové stredisko

Pestrosť folklóru, tradícií, remesla a gastronómie regiónu Spiša, Slovenska a zahraničia predstavia návštevníkom počas 47. ročníka Spišských folklórnych slávností. Konať sa budú 29. – 30. júna 2019 v priestoroch Spišského salaša, lokalite Spišského Podhradia. Nadregionálny festival každoročne ponúka pestrú paletu ľudovej kultúry, hudby, tanca, spevu, remesla, gastronómie, historických fotografií, detských hier a spoločenskej zábavy. Počas dvoch dní sa v rámci jednotlivých blokov odprezentuje 746 účinkujúcich a Jarmok remesiel priblíži handmade výrobcov a remeselnú výrobu 30 účastníkov.

Skladba kultúrneho programu je bohatá a priblíži ľudové zvyky a tradície, ako aj pestrosť krojov rôznych regiónov Slovenska a zahraničia. Predstaví sa región Spiša, Košického kraja, Trenčína, Myjavy a zahraničný hosť štátny súbor Honvéd z Budapešti. Sobotňajší program sa začne blokom účinkujúcich o 14.30 hod. a to regiónu Spiša a Košického kraja.

Bohatý program

Predstavia sa detské folklórne kolektívy, víťazi folklórnych súťaží a jubilujúce kolektívy, návštevníci si budú mať možnosť zdokonaliť svoje tanečné kroky v škole tanca s Vladimírom Urbanom. Autorský program FS Železiar poteší divákov vo večerných hodinách, ako aj významnýprogram sólistov štátneho súboru Honvéd z Maďarska. Záver programu je spojený s jánskymi spevmi a zapálením vatry. Tanečná zábava s ľudovou hudbou bude pokračovať v altánku Spišského salaša.

Nedeľa sa začína slávnostnou sv. omšou o 10.30 hod. vo farskom kostole v Spišskom Podhradí. V programe „Ze zešita pána rechtora“ o 14.00 hod. predstavíme regióny Trenčianska a Myjavska. Galaprogram folklórnych kolektívov Spiša a Košického kraja bude zahalený do otázky „Cisar naš, jak še maš“? Záver festivalu prinesie opäť školu tanca s divákmi a koncert hudobného zoskupenia Balkansambel.

Jarmok remesiel

Mimoscénické programy sú neodmysliteľnou súčasťou folklórneho festivalu a návštevníkom ponúknu na malej scéne a v areáli Spišského salaša od hudobných, tanečných a divadelných programov aj aktivity pre deti, ako je školička tanca, tvorivé a zábavné hry. V priestoroch salaša predstavia fotografické výstavy Fajna folklórna fotka a Z dejín obce Veľký Folkmar. Prezentáciou remeselnej tvorby a kúpou remeselných výrobkov sa potešia návštevníci počas Jarmoku remesiel. Špeciality domácej výroby ochutnajú v programe Gruľove šmaky.Bohatý umelecký program a mimoscénické aktivity reflektujú na naše nehmotné kultúrne dedičstvo a odkaz našich predkov.

Kompletný program Spišských slávností

SOBOTA 29. júna

  • 14:30 – 16:00 – Zo šickich stran program detských folklórnych kolektívov zo Spiša , Veľká scéna – amfiteáter, Účinkujú: DFS Radosť (Spišské Vlachy), DFS Letnička (Poprad), DFS Dreveník (Spišské Podhradie), DFS Studenočka (Oľšavica)
  • 16:00 Vitajce slávnostné otvorenie , Veľká scéna – amfiteáter, Účinkujú: predstavitelia festivalu, hostia
  • 16:15 – 18:45 – To najlepšie, čo doma máme predstavenie víťazov folklórnych súťaží a jubilujúcich kolektívov, Veľká scéna – amfiteáter, Účinkujú: jubilujúce kolektívy FSk Harihovčan (Harichovce), FSk Oľišavčan (Letanovce), FSk Folkmarčanka I. a FSk Folkmarčanka II. (Veľký Folkmar), FS Čačina a FS Čačinare (Spišská Nová Ves), DFS Slovinočka (Slovinky), SpSk Šafolka, DĽH Oriešok a DFS Oriešok (Smižany), FSk Poráčan (Poráč) a najúspešnejší z regionálnych a krajských súťaží sólistov tanečníkov v ľudovom tanci Šaffova ostroha Štefan Dzurilla a Mária Dzurillová (FSk Smižančanka, Smižany) a krajskej súťaže a prehliadky detských folklórnych súborov Eniki beniki DFS Jadlovček (Margecany) a DFS Oriešok (Smižany), regionálnej postupovej súťaže a prehliadky ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov Vidiečanova Habovka Zuzana Langová (Gelnica, FSk Kliperčan Žakarovce), MSpSk Smižančanka (Smižany) a súťaže v speve rusínskych piesní Makovická struna Juraj Korchňák (Oľšavica), duo Barbara Fördösová (Poprad) a Natália Petrášová (Závažná Poruba) a Patrik Kešeľák (Spišské Podhradie), Mária Marschallová (Slovinky), Patrícia Macalová (Poráč), trio Jana Grigerová (Lúčka), Barbora Sakmárová a Jana Poláková (Spišské Podhradie) a Mária Lisoňová (Nižné Repaše) a Matúš Plačko, SpSk Fiala (Spišská Nová Ves), Šimon Hanzely a Jakub Hanzely (Iliašovce)
  • 19:00 – 19:30 – Škola tanca s Vladimírom Urbanom a FS Železiar, Veľká scéna – amfiteáter
  • 19:30 – 20:30 – Ňe jeden, ňe dva, aňi tri autorský program pri príležitosti jubilea súboru FS Železiar z Košíc, Veľká scéna – amfiteáter
  • 20:30 – 21:00 – Škola tanca s divákmi, Veľká scéna – amfiteáter
  • 21:00 – 22:00 – MAGYAR VIRTUS program sólistov štátneho súboru Honvéd z Budapešti, Veľká scéna, amfiteáter
  • 22:00 – Priňes Bože Jana -Jánske spevy s vatrou, Areál, Účinkujú: FSk Kojšovan (Kojšov)
  • 22:30 – 01:30 – Pri muzike tanečná zábava, Pod strieškou pri salaši, Hudobný sprievod: ĽH z Prakoviec

NEDEĽA 30. júna

  • 10:30 – Slávnostná sv. omša Spišské Podhradie – farský kostol
  • 14:00 – Ze zešita pána rechtora program folklórnych regiónov Trenčianska a Myjavska, Veľká scéna – amfiteáter, Účinkujú: FS Kopaničiar (Myjava), FSk Kýčer (Turá Lúka), FSk Selčan (Selec), Juraj Blažek a Nikol Sládková, Šimon Orgoník, Kristína a Alžbeta Konečné (DFS Kopaničiarik, Myjava), Ladislav Konečník s partnerkou a Tomáš Kubečka s partnerkou (FS Kopaničiar), Ján a Helena Gabrišovci (FS Rozvadžan, Trenčianske Stankovce), Martin Sedláček a Jana Holúbková, Andrea Bieliková a Jozef Holúbek (FSk Melenčár, Soblahov)
  • 15:30 – Cisar naš, jak še maš?! galaprogram SFS 2019 – autorský tematický program folklórnych kolektívov zo Spiša a Košického kraja, Veľká scéna – amfiteáter, Účinkujú: P. Štark a L. Frankovič (Spišská Nová Ves), FS Šiňava (Snina), FS Vrchovina (Stará Ľubovňa), FSk Jána Lazoríka (Krivany), FSk Slovinka (Slovinky), ĽH Gregovci (Spišské Vlachy), M. Beck a A. Ružbacká, Sestry Uhlárové (Blažov), FSk Taľar (Nová Ľubovňa), J. a M. Topoľovský (Parchovany)
  • 17:00 – Škola tanca s divákmi, Veľká scéna, amfiteáter, Hudobný sprievod: ĽH Gregovci
  • 17:30 – Koncert hudobného zoskupenia Balkansambel (Žilina), Veľká scéna – amfiteáter

Mimoscénické programy na malej scéne:

Sobota 29. júna

  • Divadlo z domčeka, Hriňová
  • 14:30 – 18:30 – „Divadelný rebriniak“, tradičné atrakcie a hry pre deti: drevené chodúle,drevené kocky, koníky, žonglovanie, skákanie gumy, aktivity s bábkami
  • 15:30 – „Kráľ Drozdia brada“ (tradičné bábkové divadielko)
  • 17:30 – „Ako sa Gašpar takmer kráľom stal“ (tradičné bábkové divadielko)

Nedeľa 30. júna

  • 14:00 – Program pre deti, tvorivé workshopy a hry
  • 16:00 – SpSk Kloptaň Prakovce a ĽH Prakovčan vystúpenie speváckej skupiny a ľudovej hudby
  • 16:30 – FS Branisko Spišské Podhradie vystúpenie folklórneho súboru
  • 17:00 – Gruľove šmakyochutnávka gastronomických špecialít domácej výroby, Hudobný sprievod: ĽH Branisko Sp. Podhradie

Areál Spišského salaša

Fajna folklórna fotka

  • výstava fotografií z 5. ročníka fotografickej súťaže pre neprofesionálnych fotografov

Jarmok remesiel

  • predvádzanie remesla spojené s predajom remeselných a handmade výrobkov

Výstava fotografií z dejín obcí Spiša

  • história a tradície obce Veľký Folkmar zachytené vo fotografiách

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Nalaďte sa na ľudovú nôtu už teraz a pozrite si video z uplynulého ročníka Spišských folklórnych slávnosti.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Spišské osvetové stredisko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM