Lukáš Zavacký Správy

Pacientke súd priznal takmer 17-tisícové odškodné za sterilizáciu: Univerzitná nemocnica L. Pasteura sa bráni!

Okresný súd Košice II rozhodol o porušení práv rómskej ženy, ktorú lekári v minulosti sterilizovali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP). Inštitúcia sa tak poškodenej musí ospravedlniť a zaplatiť jej takmer 17-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Pacientke súd priznal takmer 17-tisícové odškodné za sterilizáciu: Univerzitná nemocnica L. Pasteura sa bráni!
Zdroj: TASR

V roku 1999 sterilizovali doktori iba 24-ročnú ženu počas predčasného pôrodu svojho druhého dieťaťa, ktorý sa viedol cisárskym rezom. Súd jej po desiatich rokoch priznal vysoké odškodné. Rozsudok však nie je platný, nemocnica sa totiž odvolala.

„O tom, že jej plánujú vykonať počas pôrodu sterilizáciu, ju lekár informoval až na pôrodnej sále počas silných pôrodných kontrakcií, kedy mala obavy o život svojho ešte nenarodeného dieťaťa. Na druhý deň jej bola poskytnutá informácia, že jej bola vykonaná sterilizácia, žiadne iné informácie o vykonanom zákroku a jeho následkoch jej neboli poskytnuté,“ informovala mimovládna organizácia.

Nemocnica sa v súdnom konaní obhajovala tvrdením, že sterilizácia bola vykonaná z dôvodu ohrozenia života poškodenej ženy počas pôrodu. Okresný súd v súlade s rozhodnutiami štrasburského súdu z ostatných rokov potvrdil, že takýto zákrok nie je nikdy život zachraňujúcim úkonom a lekár ho nemôže vykonať bez informovaného súhlasu pacientky.

„Doteraz zdokumentované prípady tejto praxe a viaceré rozhodnutia súdov naznačujú, že na Slovensku a v bývalom Československu bolo v ostatných desaťročiach nezákonne sterilizovaných množstvo rómskych žien,“ konštatovala advokátka, Vanda Durbáková.

Na rozhodnutie okresného súdu reagovala UNLP. „Nemocnica sa voči rozhodnutiu súdu odvolala a jedným z dôvodov je aj fakt, že ide o ochranu osobnosti a každý prípad je individuálny, preto nie je možné ich paušalizovať,“ uviedla hovorkyňa nemocnice, Ladislava Šustová.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM