Alexandra Kolínská Správy

Peniaze zo Dňa narcisov: Časť z nich putuje aj do našej nemocnice, na toto sa použijú

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice získala štedrý dar zo zbierky Dňa narcisov. Peniaze použijú Oddelenie patológie a Oddelenie laboratórnej medicíny na podporu projektu skvalitnenia diagnostiky nádorových ochorení.

Ilustračný obrázok k článku Peniaze zo Dňa narcisov: Časť z nich putuje aj do našej nemocnice, na toto sa použijú
Zdroj: Dnes24.sk

Oddelenie patológie UNLP Košice využije peňažný dar LPR vo výške 7 500 eur na zavedenie komplexnej molekulárno-genetickej diagnostiky a prediktívno-terapeutických vyšetrení prestavby génov u pacientov s nemalobunkovým adenokarcinómom pľúc.

Nové lieky na trhu

V posledných rokoch celosvetovo prudko stúpa výskyt primárnych nádorových ochorení pľúc. Už nie je ojedinelé, že toto ochorenie postihne aj mladých ľudí, nefajčiarov so zdravým životným štýlom. Práve preto sa nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC) venuje čoraz viac pozornosti, nie len v oblasti diagnostiky, ale hlavne individuálnej personalizovanej terapie. Na trhu sú dostupné nové lieky, ktoré významne predlžujú a skvalitňujú život pacientov trpiacich týmto nádorovým ochorením.

Náročné vyšetrenia

Štúdie dokazujú, že pacienti, ktorí sú nositeľmi špecifických mutácií v géne ALK a ROS1 profitujú z liečby preparátmi na báze ALK inhibítorov. Tento liek je aj u nás schválený a je možné ho použiť so súhlasom zdravotných poisťovní. Aby pacient túto terapiu dostal, je potrebné diagnosticky stanoviť jeho ALK a ROS1 génový status na úrovni DNA. Nakoľko pacientov s ochorením NSCLC každoročne pribúda, je objem týchto vyšetrení finančne aj technicky náročný. V minulom roku sme na našom oddelení zaviedli základné vyšetrenie ALK in situ hybridizáciou na prestavbu v géne.

„Sme jediným pracoviskom na východnom Slovensku, ktoré tieto vyšetrenia vykonáva a jedným z troch v SR. Prostriedky z Ligy proti rakovine použijeme aj na rozšírenie vyšetrenia EML4-ALK fúzny gén, ktoré presne ukáže miesto chybného génu a predpoklad vzniku narušeného proteínu,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Ladislava Šustová.

Potrebná je diagnostická sonda

Úplnou novinkou, ktorú oddelenie patológie začne realizovať je stanovenie prestavby génu ROS1. Dnešné celosvetové štúdie ukazujú, že aj pacienti s prestavbou ROS1 génu môžu profitovať z liečby ALK inhibítormi. Je potrebné čo najskôr zaviesť aj tieto vyšetrenia do bežnej praxe, aby ani jeden pacient s týmto závažným ochorením nebol ukrátený o možnosť liečiť sa. Ide o jedno z diagnosticko-terapeutických vyšetrení, ktoré onkológovia pre svojich pacientov žiadajú a vo svete sú štandardnou súčasťou diagnostického výstupu. „Práve darované prostriedky z Ligy proti rakovine by sme využili aj na nákup tejto diagnostickej sondy,“ povedala hovorkyňa.

Laboratórne výskumy nemocnice

Celosvetovo sa pristupuje nielen k dôkazu mutácií na génovej úrovni pri NSCLC, ale aj k dôkazu proteínu ako produktu fúzneho mutovaného génu ALK, čiže chybného proteínu, proti ktorému je namierená liečba. V niektorých krajinách sa skríning tohto poškodeného proteínu vykonáva povinne u každého pacienta s NSCLC. Robí sa to metódou imunohistochémie, a z prostriedkov LPR bude zakúpená diagnostická protilátka, ktorá je spolu s detekčným reagenčným kitom certifikovaná pre použitie v klinických laboratóriách.

K novým liečebným a diagnostickým trendom v oblasti NSCLC sa v poslednom roku pridáva aj UNLP a vdaka finančnej podpore LPR, budeme schopní komplexne vyšetrovať pacientov s NSCLC na molekulovo-genetickej úrovni, ktorú odporúčajú celosvetové organizácie v oblasti onkológie, patológie a molekulovej genetiky.

Nádorové ochorenia

„Keďže sme jedno z mála pracovísk, ktoré sa týmto špeciálnym molekulovo-genetickým vyšetreniam v rámci Slovenska venuje, považujeme za mimoriadne dôležité posunúť diagnosticko-terapeutické postupy na celosvetovo odporúčanú úroveň a tým umožniť pacientom liečbu modernými liekmi,“ informovala Šustová.

Zavedenie a rozšírenie týchto diagnostických vyšetrovacích postupov je však finančne a odborne náročný proces. Bez pomoci a podpory nie sme schopní urobiť to v plnom rozsahu a vyšetriť z jednej odobratej pacientskej vzorky celé spektrum nádorových zmien, ktoré by mohli pacienta favorizovať pre individuálnu terapiu a dlhšie prežívanie pri tejto terapii. „Preto sme vďační za poskytnutý príspevok a využijeme ho v plnej miere práve na zlepšenie a rozšírenie diagnostiky nádorových ochorení pľúc,“ dodala Šustová.

Laminárny box

Finančný príspevok 6 500 eur získalo Oddelenie laboratórnej medicíny – pododdelenie lekárskej genetiky na dovybavenie genetického laboratória – zakúpenie laminárneho boxu. Laminárny box bude laboratóriu lekárskej genetiky slúžiť na skvalitnenie diagnostických postupov pri genetickom testovaní onkologických pacientov, ktorým sa venuje od začiatku roku 2013. „Ide o pilotné pracovisko na východnom Slovensku, ktoré sa venuje detekcii somatických mutácií v géne KRAS u pacientov s kolorektálnym karcinómom, v onkogéne EGFR u pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc a zisťovaním mutačného statusu v géne BRAF u pacientov s kožným melanómom a papilárnym karcinómom štítnej žľazy,“ povedala hovorkyňa nemocnice.

Od začiatku roku 2014 rozšírilo obdarované pododdelenie portfólio onkogenetických vyšetrení aj na testovanie v géne NRAS, nakoľko u niektorých pacientov s kolorektálnym karcinómom bola pozorovaná rezistencia na modernú liečbu monoklonálnymi protilátkami. Vďaka týmto vyšetreniam je možná stratifikácia pacientov pre cielenú liečbu, ktorá sa týmto stáva súčasťou štandardných terapeutických postupov zhubných nádorov. Laminárny box – dar Ligy proti rakovine – pracovisko v budúcnosti využije aj pri plánovanej molekulárnej rýchlej detekcii patogénov u dospelých aj detských pacientov onkohematológie.

Príspevok za narcisy využije nemocnica v boji proti rakovine
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM