Lenka Fedorová Rôzne

Plitvické jazerá pár km od Košíc? Nie celkom, je ale ťažké odolať...

Ak si myslíte, že na východe Slovenska vás už nič neprekvapí a zaručene poznáte všetky krásne miesta, mýlite sa. Navštívili ste už východoslovenské Plitvické jazerá?

Ilustračný obrázok k článku Plitvické jazerá pár km od Košíc? Nie celkom, je ale ťažké odolať...
Zdroj: Dnes24.sk

Ešte ste o nich nepočuli? Chyba! Zatiaľ, čo sa neustále ponáhľame na dovolenky do zahraničia, zabúdame na to, čo máme doma. Bývalý lom pri dedinke Skrabské sa premenil na nádherné jazero, že by ste ani nepovedali, že takúto krásu na východe máme. Nie nadarmo je prirovnávaný k atmosfére divokého západu či k Plitvickým jazerám.

Z bývalého lomu dnes krása východu

Zemplínska obec Skrabské má takmer 800 obyvateľov avšak jazierkom, ktoré sa v nej nachádza sa líši od ostatných. V bývalom lome sa kedysi ťažili vápenité sliene. Dnes sa však nebudete stačiť čudovať. To, čo inokedy obdivujete na obrázkoch a snívate o tom, kedy sa tam vyberiete, máte rovno pod nosom.

Čítajte tiež: Hollywood na východe: Obec pri Košiciach sa pýši skutočným unikátom! FOTO

Jazero púta pozornosť nielen svojou nádhernou okolitou prírodou, ale hlavne tyrkysovou vodou, čo spolu pripomína často označovaný pojem „divoký západ“. Iní o jazere hovoria ako o Plitvických jazerách v Chorvátsku, nakoľko je ich podobnosť naozaj veľmi výrazná.

Hrob zakladateľa je dnes kultúrnou pamiatkou

Dejiny tohto lomu sú úzko späté s niekdajšou prvou modernou cementárňou na Slovensku a zároveň jednou z prvých cementární svojho druhu v Uhorsku, kde sa vyrábal vysoko kvalitný portlandský cement. Tú v polovici 19 storočia založil Jozef Benczúr. Jeho hrob bol v roku 1986 vyhlásený za kultúrnu pamiatku.

Čítajte tiež: Krásy východu, na ktoré sme hrdí: 5 jaskýň v okolí Košíc, ktoré by ste určite mali navštíviť!

Z lomu je dnes jazero, ktoré je obľúbeným miestom turistov z blízkeho i ďalekého okolia, aj keď kúpanie je v ňom povolené len na vlastnú zodpovednosť. Kto by však takejto kráse odolal :)

Foto: Ilustračné

Jazero z bývalého lomu môže konkurovať aj zahraničným destináciám
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM