Rôzne

Po páde na ľade ošetrili tento rok v UNLP 93 ľudí

UNLP eviduje najviac ošetrení po páde na ľade počas víkendov, prevládajú zlomené zápästia a členky. Deviatich z celkového počtu 93, hospitalizovali.

Ilustračný obrázok k článku Po páde na ľade ošetrili tento rok v UNLP 93 ľudí
Zdroj: TASR

Spolu 93 ľudí bolo po páde na zľadovatenom povrchu ošetrených tento rok v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. Uviedla jej hovorkyňa Ivana Stašková, deviatich z nich hospitalizovali.

Podľa jej ďalších slov UNLP eviduje najviac ošetrení po páde na ľade počas víkendov. „Prevládajú zlomené zápästia a členky, ale ošetrovali sme aj pacientov so zlomenou stehennou kosťou, zlomeným rebrom či po úraze hlavy. Medzi ošetrenými boli aj ľudia po pádoch na svahu či už na lyžiach, snouborde, sánkach alebo boboch,“ spresnila.

Prvá pomoc

„Prvá pomoc, ak sme svedkom pádu inej osoby, napríklad na zľadovatenom chodníku, je opatrne pristúpiť k poranenému, začať s ním komunikovať a jednoduchými otázkami sa dozvedieť, čo sa stalo a čo konkrétne ho bolí. Pri jasných orientovaných odpovediach a pri normálnej komunikácii je vysoko pravdepodobné, že vedomie, dýchanie ako aj krvný obeh, resp. hlavné životné funkcie, sú zachované. Pacient pri vedomí nám presne povie, čo ho bolí,“ uviedla s tým, že ak je poranená končatina v neprirodzenom postavení, je pravdepodobne zlomená a pacient bude veľmi bolestivo reagovať na akýkoľvek pohyb.

„V takom prípade netreba s daným miestom hýbať, práve naopak. Zabránime pohybu, zabezpečíme čo najlepší tepelný komfort a okamžite privoláme záchrannú službu na telefónnom čísle 155 alebo 112,“ dodala. Pri ľahšom poranení podľa jej slov stačí obmedziť pohyb končatiny na minimum a rovnako privolať pomoc.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM