Správy

Podrobné hodnotenie rozvoja Košíc: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...

Na Slovensku sa prvýkrát hodnotili mestá na základe ekonomickej, sociálnej a infraštruktúrnej sféry. Košice v tejto štúdii obstáli relatívne dobre, v rebríčku obsadila štvrté miesto. Prečítajte si, v akých ukazovateľoch rozvoja miest dominujeme a naopak v akých zaostávame...

Ilustračný obrázok k článku Podrobné hodnotenie rozvoja Košíc: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...
Zdroj: Webnoviny.sk

Štúdia hodnotila rozvoj miest v troch dimenziách – v ekonomickej, sociálnej a zaoberala sa tiež infraštruktúrou a verejnými službami. Štúdiu rozvoja slovenských miest a krajov spracovali experti z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Výsledky štúdie predstavila spoločnosť MasterCard, pričom projekt sa realizoval na Slovensku prvý raz.

Index rozvoja Košíc

Košice sa v rebríčku umiestnili na štvrtom mieste, keď dosiahli index rozvoja 59,54. Pri hodnotení ekonomickej oblasti obsadili dokonca tretie miesto. Zásluhu na tom má predovšetkým vysoký počet patentov, kde Košice vedú spoločne s Bratislavou. V počte firiem sa metropola východného Slovenska pohybuje v strede rebríčka, no v prípade podielu ekonomicky aktívneho obyvateľstva patria Košice na nelichotivé trináste miesto.

Rezervy v sociálnej oblasti

Košice prepadli v sociálnej oblasti, keď z pätnásťmiestneho rebríčka skončili dokonca na 12. mieste. Je to dôsledok vysokého podielu dlhodobo nezamestnaných. Podobne ako v Bratislave aj v Košiciach je zaznamenaná vyššia miera kriminality, čo taktiež zhoršuje pozíciu mesta v sociálnej sfére.

V oblasti infraštruktúry a verejných služieb obsadili Košice obstojné 4. miesto, kde sa prejavil dobrý stav zdravotníctva a dopravy v tomto meste. Horšie na tom je už miestne školstvo, ktoré sa zaradilo na chvost rebríčka.

Index dynamiky

V indexe dynamiky sa umiestnilo mesto Košice na 3. mieste s hodnotou indexu 81,55. Ekonomická sféra dosiahla zlepšenie vo všetkých sledovaných oblastiach. K najvýraznejšej zmene došlo predovšetkým v množstve patentov. Pri počte firiem sa Košiciam nepodarilo udržať tempo s ostatnými mestami a radia sa tak v tomto ohľade na chvost rebríčka.

Menej ľudí v MHD

V sociálnej oblasti sa Košiciam podarilo obsadiť dokonca prvé miesto v rozvoji. Podľa štúdie za to môže nízky prírastok dlhodobo nezamestnaných a taktiež vysoká miera participácie. Košice podobne ako aj iné slovenské mesta zaznamenali nižšiu mieru kriminality v porovnaní s ostatnými rokmi.

Pri rozvoji infraštruktúry a verejných služieb obsadili Košice až 13. miesto. Môže za to strata záujmu verejnosti o MHD ako i stagnácia v oblasti školstva a zdravotníctva.

zdroj: www.centrarozvoja.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM