Zuzana Vajayová Rôzne

Policajný kaplán z Košíc má relikviu Jána Pavla II. pre policajnú kaplnku

Policajný kaplán Ordinariátu Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) SR kpt. Marcel Gábor, ktorý pôsobí na Strednej odbornej škole Policajného zboru v Košiciach, zastupoval v uplynulých dňoch ordinára OS a OZ SR Mons. Františka Rábeka na blaho

Práve on zriadil v policajnej škole kaplnku, ktorá čaká na svoje otvorenie a požehnanie, pričom bude zasvätená blahoslavenému pápežovi Jánovi Pavlovi II., zrejme ako prvá na Slovensku.

Kaplán Gábor priniesol z Ríma pre novú kaplnku certifikovanú druhotnú relikviu z liturgického odevu pápeža Jána Pavla II., uloženú v pozlátenom relikviári. Po získaní súhlasu od Svätej stolice bude v najbližšom období kaplnka policajnej školy v Košiciach zasvätená novému blahoslavenému pápežovi Jánovi Pavlovi II., informoval dnes kancelár a hovorca Ordinariátu OS a OZ SR Tibor Ujlacký.

Spolu s ďalšími slovenskými kňazmi pôsobiacimi v Ríme sa kaplán Gábor zapojil aj do prípravy a organizácie liturgického programu blahorečenia vďaka dobrým vzťahom, ktoré si v tomto meste vytvoril počas svojho pôsobenia vo funkcii policajného kaplána talianskej štátnej polície. Po skončení slávnosti mal možnosť uctiť si rakvu s ostatkami nového blahoslaveného v Bazilike sv. Petra spolu s pápežským sakristiánom Pavlom Benedikom, augustiniánom slovenského pôvodu, ktorý pôsobí ako správca pápežskej sakristie.

Páter Benedik sa spolu s talianskymi umelcami, bratmi Alexandrom a Massimom Piraniovcami podieľal aj na návrhu a zhotovení relikviára, v ktorom je v ampulke uložená krv blahoslaveného pápeža Jána Pavla II., uviedol Ujlacký.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM