Alexandra Kolínská Správy

Poslanci odklepli rozpočet: Pozrite, kam putujú milióny

Poslanci košického Mestského zastupiteľstva odsúhlasili rozpočet. Pozrite, čo robí mestu najväčšie problémy.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odklepli rozpočet: Pozrite, kam putujú milióny
Zdroj: TASR

Poslanec MsZ a zároveň starosta mestskej časti Košice – Západ Ján Jakubov (Smer-SD) poslancov informoval, že návrh rozpočtu bol prerokovaný a takmer jednomyseľne podporený radou starostov mesta.

Predložený návrh programového rozpočtu predpokladá, že mesto Košice bude v tomto roku hospodáriť so sumou 222,04 milióna eur. Takmer 52 miliónov eur bolo pridelených do kapitoly školstvo, 23,6 milióna eur pôjde na dopravu a viac ako 18 miliónov eur na projekt Zdravé mesto.

Nezávislý poslanec Marcel Gibóda v diskusii kritizoval skutočnosť, že v Košiciach má primátor právomoc pracovať s celým rozpočtom bez potreby schválenia v MsZ. „Táto právomoc je daná legislatívou. V druhom polroku, práve v dôsledku zmeny legislatívy, už nebudem mať možnosť prijímať opatrenia v rámci rozpočtu, najmä čo sa týka výdavkov,“ odpovedal primátor Košíc Richard Raši. Primátor zdôraznil, že Košice sa prihlásili k získaniu titulu Európske mesto športu. „Pôjde o podporu neprofesionálneho športu, aby sme k pohybu dostali najmä mladú generáciu a viac využívali športové plochy,“ zdôvodnil návrh rozpočtu v kapitole Zdravé mesto.

Rozpočet je vyrovnaný, pričom veľkou záťažou pre mesto je splátka pohľadávky voči spoločnosti Strelingstav vo výške viac ako 6 miliónov eur.

Podľa riaditeľa magistrátu Pavla Lazúra tu treba vziať do úvahy, že mestu sa podarilo rokovaním so spoločnosťou v uplynulom roku predísť väčším škodám a súčasné vedenie zdedilo tento problém (nezákonné odstúpenie od zmluvy o upratovacích službách v Košiciach, pozn. TASR) po predchádzajúcich primátoroch. Upozornil tiež, že vo funkčnom období 2010 až 2014 sa podarilo výrazne znížiť úhradu pohľadávok po lehote splatnosti.

Poslanci potom v hlasovaní neschválili obmedzenie možnosti nakladania s finančnými prostriedkami pre primátora na úrovni jedného percenta rozpočtu. Okrem toho poslanci schválili výhľadové rozpočty na nasledujúce roky. V roku 2016 by sa mal rozpočet pohybovať v sume 177,53 milióna eur a 182,71 milióna eur v roku 2017.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM