Veronika Hunyadiová Správy

Pozor na zmeny v prímestskej doprave! Ako sa dotknú Košíc a okolia?

Od 12. decembra začnú na železnici aj v autobusovej doprave platiť nové cestovné poriadky. Zmeny sa dotknú všetkých regiónov Košického kraja.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na zmeny v prímestskej doprave! Ako sa dotknú Košíc a okolia?
Zdroj: TASR/František Iván

Od nedele 12. decembra začnú v prímestskej autobusovej doprave Košického samosprávneho kraja (KSK) platiť nové cestovné poriadky. Prinesú zmeny, ktoré zlepšia dopravnú obslužnosť a vylepšia nadväznosti medzi autobusovými a vlakovými spojmi. K zmene cestovných poriadkov dôjde od nedele aj na železnici.

Nadväznosť na vlaky

Zmeny cestovných poriadkov týkajú dopravcov ARRIVA Michalovce a eurobus. „Pre cestujúcich máme pripravené viaceré zlepšenia dopravnej obslužnosti. K skvalitňovaniu prestupných väzieb dochádza najmä v Moldave nad Bodvou, a to hlavne v súvislosti so zavedením nových vlakových spojení do Košíc a späť. K zlepšeniu koordinácie medzi autobusovou a železničnou dopravou dôjde aj v Rožňave a v Spišskej Novej Vsi,“ priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.

Aj naďalej ostávajú v prevádzke expresné linky, ktoré cestujúcim zo Zemplína a Gemera zrýchľujú prepravu do Košíc. „Pre zvýšenie atraktivity prímestskej dopravy zrýchľujeme aj ďalšie autobusové spoje na Zemplíne a v okolí Košíc,“ dodal Trnka.

Nové spoje

Zmeny nastanú aj v cestovných poriadkoch v okolí Košíc. „Prinesú zlepšenie nadväzností autobusových spojov a stanovenie čakacích dôb v prípade meškania vlakov v Moldave nad Bodvou aj v súvislosti so zvýšením počtu vlakov z a do Košíc o tri páry počas pracovných dní. Dopravná obslužnosť v Moldave nad Bodvou bude vylepšená vedením spojov cez zastávku „Severná“. Koordinácia s vlakmi bude cez voľné dni zlepšená aj v Kostoľanoch nad Hornádom,“ uviedol Radovan Hužvík, konateľ spoločnosti IDS Východ.

Na celom území Košického kraja zároveň došlo k obmedzeniu viacerých autobusových spojov, na ktorých dopravcovia evidovali nízky záujem cestujúcich. Ich zrušenie nebude mať negatívny vplyv na dopravnú obslužnosť.

Zmeny cestovných poriadkov nastanú aj v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK), kde zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu BUS Karpaty, SAD Humenné, SAD Poprad a SAD Prešov.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM