Kultúra

Premiéra v Rómskom divadle: Kúzelný večer Romathanu

Rómske divadlo prinieslo zaujímavú premiéru, ktorú stojí za to vidieť. Vystúpil aj unikátny klavirista Richard Rikkon.

Ilustračný obrázok k článku Premiéra v Rómskom divadle: Kúzelný večer Romathanu
Zdroj: TASR

Nové tanečno-hudobno-činoherné predstavenie s názvom Kúzelný večer Romathanu pripravilo košické rómske divadlo Romathan. Súčasťou programu boli vystúpenia hudobných hostí, a to klavírneho virtuóza Richarda Rikkona a košickej klezmer kapely Di Salamon Kapelye. Predstavenie malo premiéru14. októbra v budove Historickej radnice na Hlavnej 59 v Košiciach.

V rámci činohernej zložky zazneli v pásme časti romathanských divadelných hier Cigáni idú do neba a Svedectvo, ktoré rozpráva o rómskom holokauste. „Chceli sme náš program trochu zmodernizovať, použili sme aj fragmenty z našich predošlých inscenácií, je to taký prierez tvorby Romathanu aj s novými piesňami, tancami, hudbou a pozvanými hosťami,“ uviedol režisér Marián Balog.

Na úvod zaznela hudba z filmu Schindlerov zoznam so spojením klavíra Richarda Rikkona a huslí Karola Adama ml. Nasledoval fragment z hry Svedectvo. „Myslím si, že v dnešnej dobe je potrebné, aby sme rozprávali o rómskom holokauste, čím si Rómovia prešli počas druhej svetovej vojny. Začneme preto s niečím emotívnym, smutným, ale potom chceme ísť radostnejším smerom až na záver s tým, že, ako sa hovorí, všetko raz dobre skončí,“ uviedol nový riaditeľ divadla Romathan Karol Adam ml.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM