Alexandra Kolínská Samospráva

Primátorský kandidát Džunko: Obyvatelia nelegálnych osád sa budú musieť vrátiť späť do dedín!

Predvolebná kampaň v Košiciach je v plnom prúde. Nedá sa nevšímnúť si ju. Prečítajte si argumenty primátorského kandidáta Jaroslava Džunka. Tu je rozhovor...

Ilustračný obrázok k článku Primátorský kandidát Džunko: Obyvatelia nelegálnych osád sa budú musieť vrátiť späť do dedín!
Zdroj: TASR

Na post primátora Košíc kandiduje ako nezávislý 63-ročný vynálezca Jaroslav Džunko. Vytváranie nových pracovných miest vidí v uplatňovaní nových technológií, využiť pritom chce svoje vlastné nápady. V meste chce zaviesť viacero noviniek, napríklad aj novú zložku mestskej polície na spôsob „kukláčov“.

Na čo sú zamerané vaše programové priority? Čo by ste hlavne chceli zmeniť?
Môj volebný program je zameraný pre košickú chudobu. Ako vynálezca chcem presadzovať technický rozvoj Košíc. Z rozsiahleho programu poukazujem na najdôležitejšie body – výstavba termálneho kúpaliska, nové pracovné miesta v intraviláne Košíc, svojpomocné byty pre mladé rodiny, vybudovať záložnú tepláreň na spaľovanie drevového odpadu či zníženie dane z bytov v panelových domoch. K cieľom tiež patria lavičky na každých 100 krokov chodníka, vybudovať malé viacúčelové ihriská pod oknami panelákov, vybudovať jednoduché parkovacie poschodie nad niektorými existujúcimi parkoviskami či dovoliť chudobným občanom postaviť si aj vlastné ekologické parkovacie miesto. Chcem zriadiť „Brutalitu“ ako novú zložku mestskej polície na tvrdý postup proti kriminálnikom. Na hranici extravilánu Košíc chcem dať príležitostnú prácu aj bezdomovcom pri spracovaní potravinových odpadov, separácii odpadových surovín a spracovaní drevového odpadu pre záložnú tepláreň. Presadzujem verejné výberové konania na voľné miesta v pôsobnosti magistrátu Košíc.

Aká je vaša vízia pre Košice v roku 2018, ako by mali vyzerať?
Ak ma ľudia zvolia, tak v roku 2018 budú už mať Košice termálne kúpalisko. V intraviláne Košíc bude spustená prevádzka na spracovanie plechov na jednoduché výrobky, aj výrobok podľa môjho najnovšieho návrhu na patent. Budú postavené prvé svojpomocné byty pre mladé rodiny. Okolo frekventovaných chodníkov v meste a prímestských rekreačných zónach na každých 100 krokov bude viac lavičiek. Pre matky s detskými kočíkmi a cyklistov budú odstránené ostré hrany obrubníkov na vstupoch z cesty na chodník. Na chodníkoch nebudú dažďové kaluže a bude menej výtlkov na cestách. Nad niekoľkými parkoviskami bude postavené jednoduché parkovacie poschodie. Pod oknami panelákov už budú malé viacúčelové ihriská. Po meste sa nebudú pohybovať zlodejské bandy a nová zložka mestskej polície „Brutalita“ bude mať vyčistený intravilán Košíc od bezdomovcov a ilegálnych chatrčí.

Ako by ste chceli prilákať do Košíc ďalšie investície a pracovné príležitosti? Ako by sa malo mesto profilovať v tomto smere, aký druh priemyslu či služieb rozvíjať?
Mám viacročné skúsenosti z práce v technicko-organizačných útvaroch rôznych podnikov pri zavádzaní nových výrobkov a technológií do výroby. Som aj autorom 11 československých vynálezov a mám v pláne aj ďalšie nápady. Nebudem sa preto spoliehať iba na lákanie investorov do Košíc. Som najmä za spoluprácu s vysokými školami a výskumnými ústavmi na vytvorenie patentovateľnej technológie, ktorá nebude mať vo svete konkurenciu. Mám už aj podanú prihlášku vynálezu na jednoduchý výrobok, ktorý môže vo svete využívať miliarda ľudí. Na jeho výrobu treba menšiu továreň. V hre je aj nový spôsob výstavby cestných tunelov, z ktorých sa budú dolovať kamenné hranoly pre kamenársky priemysel, ale za touto prácou by museli Košičania cestovať. Som vynálezca a sledujem vo svete aj novinky vedy a techniky. Odpoveď na otázku, aký druh priemyslu či služieb rozvíjať, viem. Nemôžem to však vopred prezradiť, pretože to má strategický význam aj pre konkurenciu.

Košice majú až 22 mestských častí. Ako vnímate tento stav, snažili by ste sa o zmenu? Koľko by bol optimálny počet mestských častí podľa vás?
Na otázku odpovedám matematicko-logickou analýzou. Košice, teda 22 mestských častí, majú 235 850 obyvateľov. Predstavme si to, že je to 235 obcí, v ktorých žije po 1000 obyvateľov. V 235 obciach sa volí asi 1645 poslancov, v Košiciach iba asi 228 poslancov. V 235 obciach starostovia mesačne majú spolu mzdu asi 323 771 eur. V Košiciach 22 starostov a primátor má mesačne spolu mzdu asi 45 000 eur. V 235 obciach hlavní kontrolóri obce mesačne majú spolu mzdu asi 251 168 eur. V Košiciach 23 hlavných kontrolórov mestských časti a mesta má mesačne spolu mzdu asi 25 000 eur. Záver je, že nie je nutné uvažovať o redukcii 22 mestských častí.

Problémom je situácia na Luniku IX, devastácia bytoviek a vznik nelegálnych osád. Ako tento problém riešiť?
Vo svojom volebnom programe navrhujem zriadenie „Brutality“ ako novej zložky mestskej polície. Ide o analógiu zložky štátnej polície „kukláči“. Mestská polícia v zákone pri ochrane obecného majetku má právo používať aj donucovacie prostriedky, aby prinútila kriminálnika za sebou upratať špinu a opraviť drobné poškodenie majetku. Z detstva mám skúsenosti, že môj dedo odišiel do Ameriky zarábať peniaze, aby jeho manželka s malými deťmi si mohla postaviť dom a kúpiť pozemky. Druhému dedovi s amputovanou nohou z 1. svetovej vojny som pomáhal už ako desaťročný chlapec pri obhospodarovaní pozemkov. Dva roky v JZD Slušovice som pracoval ako robotník. Takže u mňa nejakí lenivci, otcovia viacpočetných rodín na Luniku IX nebudú mať pochopenie.

Obyvatelia nelegálnych osád sa budú musieť vrátiť späť do dedín, odkiaľ prišli. Na vidieku je dosť nevyužitých pozemkov a trávy, aby vlastnou pracovnou iniciatívou vykonávali drobnú poľnohospodársku výrobu a chov drobných hospodárskych zvierat aspoň na výživu vlastnej rodiny. Na druhej strane na vonkajšej hranici extravilánu Košíc bude pracovná príležitosť pri spracovaní potravinových odpadov, využívaní vyseparovaných odpadov a spracovaní drevových odpadov pre záložnú tepláreň.

Aký je váš postoj k možnosti ťažby uránu na Jahodnej?
Som proti ťažbe, lebo ložisko uránu sa nachádza blízko Košíc, kde je ohrozených 235 850 obyvateľov. Aj ako vynálezca som proti, pretože v médiách prezentovaná technológia dobývania rudy a jej spracovania zahraničnou firmou má nízku technickú úroveň. Tretie proti je z dôvodu porušenia Ústavy SR v článku 4, ktorý znie: „Nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve Slovenskej republiky.“ Na zmenu ústavy je potrebné hlasovanie trojpätinovej väčšiny poslancov, ale na zmenu banského zákona stačí pri hlasovaní iba nadpolovičná väčšina. Moje štvrté nie je preto, že v súčasných atómových elektrárňach sa na výrobu elektrickej energie využíva z tepla uvoľneného z jadrovej reakcie iba 32 % až 36 %. Zostatok tepla – 64 % až 68 % sa uvoľňuje do atmosféry ako mračná vodnej pary z chladiacich veží. Ako vynálezca mám nápady, ako zvýšiť účinok výroby elektrickej energie aspoň na 80 – 90 %. Potom nebude potrebné ťažiť toľko uránovej rudy.

Dosiaľ ste nepôsobili v komunálnej ani inej politike, čo ponúkate voličom z hľadiska svojich skúseností alebo predností na primátorský post?
Pracoval som naposledy osem rokov v štátnej správe, 18 rokov vo VVaK (Východoslovenské vodovody a kanalizácie) Košice a v žilách mi koluje komunálna politika. Otec bol právnik a celý život pracoval v štátnej alebo verejnej správe. Dokonca aj môj pra-pra-prededo v rokoch 1870 – 1880 bol slovenským richtárom v zemplínskej dedine Sliepkovce. V dnešnej dobe vedy a techniky musia aj vo verejnej správe pracovať ľudia, ktorí technické problémy mesta vedia riešiť.

Čo bude najdôležitejšie vo vašej agende hneď po nástupe, ak sa dostanete na post primátora?
Ako prvé sa budem musieť oboznámiť s finančnými účtami mesta, aby som mohol rozhodnúť, čo si môžeme dovoliť.

O tom, čo plánujú ďalší kandidáti a to Richard Raši, Alena Bašistová a Rudolf Bauer sa dočítate TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM