Zuzana Vajayová Rôzne

Pripravuje sa už tretí ročník festivalu Šengenský poludník

Druhá polovica júla sa v Košiciach a ďalších mestách východného Slovenska, ale aj na Zakarpatskej Ukrajine, ponesie v znamení umenia mladých muzikantov z piatich európskych a jednej ázijskej krajiny.

V dňoch 14. – 24. júla sa uskutoční už tretí ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník 2011, ktorý organizuje Sláčikový orchester Musica Iuvenalis v spolupráci s federáciou Eurochestries z Francúzska a ďalšími partnermi.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo udržať tento projekt pri živote a že napíše už svoju tretiu kapitolu. Po pozitívnych ohlasoch na prvé dva ročníky sa aj v tomto roku pokúsime milovníkom dobrej hudby ponúknuť zaujímavé interpretačné umenie z rôznych kútov sveta,“ uviedol riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Festivalovým centrom budú aj v tomto roku Košice, ktoré privítajú telesá z Ukrajiny, Dánska, Poľska. „Počas prvých dvoch ročníkov účinkovali na festivale japonské súbory, tento krát sa môžu festivaloví diváci tešiť na ďalšieho atraktívneho a netradičného hosťa, stočlenný miešaný zbor a orchester Al Farah zo sýrskeho Damasku, ktorý určite do Košíc prinesie unikátne ukážky arabskej hudby a umenia,“ dodal Dohovič.

Šengenský poludník už počas prvých dvoch ročníkov prekročil hranice Slovenska. Od minulého roka sa zintenzívnila najmä spolupráca s Ukrajinou. „Je to trochu symbolické. Aj názov festivalu sme nezvolili náhodne, našim zámerom je prostredníctvom hudby spájať mladých ľudí z oboch strán šengenu, ktorý nás teraz rozdeľuje,“ vysvetlil ďalej riaditeľ festivalu. V tomto roku by sa okrem dvoch samostatných festivalových koncertov na Ukrajine mal jeden zo záverečných koncertov festivalu uskutočniť aj priamo na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.

Festival začne 15. júla veľkým otváracím koncertom všetkých účastníkov v košickom Dome umenia. Počas desiatich dní zavítajú účastníci aj do ďalších miest, Bardejovských Kúpeľov, Tatranskej Lomnice, Starého Smokovca, Tatranskej Kotliny, Jasova, Rozhanoviec. „Program v týchto dňoch spresňujeme. Vyvrcholením festivalu bude záverečný koncert v košickom Dóme sv. Alžbety, na ktorom bude účinkovať veľký festivalový orchester a zbor s programom, ktorý účastníci festivalu pripravia počas festivalu pod vedením dirigentov Igora Cyklinského z Ukrajiny a Viniciusa Carvalha z Brazílie,“ doplnil Dohovič.

Festivaly pod kuratelou federácie Eurochestries majú za sebou už viac ako dvadsaťročnú históriu. Organizujú sa vo viacerých európskych krajinách, ale aj v Kanade, Rusku či Číne.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM