Alexandra Kolínská Kultúra

Prípravy na košické Vianoce vrcholia: Pozrite si KOMPLETNÝ PROGRAM až do Silvestra!

Rok sa stretol s rokom a najkrajšie sviatky už klopú na dvere košických príbytkov. Mesto Košice pripravilo aj tohto roku pestrý a bohatý program pre malých i veľkých. Počas celého decembra bude prinášať zábavu, radosť, atrakcie a prekvapenia.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy na košické Vianoce vrcholia: Pozrite si KOMPLETNÝ PROGRAM až do Silvestra!
Zdroj: TASR

Vianočné trhy sa tešia každoročne veľkej obľube. Stánky, rozvoniavajúce klobásky a iné dobroty, medovina, varené víno a predovšetkým vianočná atmosféra lákajú množstvo ľudí. V článku Najkrajšie sviatky sa už blížia sme vám priniesli prvé informácie o tom, čo včetko môžete počas Košických rozprávkových Vianoc. Viac o ľadových sochách a novinke – 3D rybičky vo fontáne – sa viac dočítate TU.

Vianočný stromček

Predzvesťou blížiacich sa Vianoc je už tradične inštalácia veľkého vianočného stromu na košickej Hlavnej ulici. Ten tohtoročný pochádza z lesa v lokalite Kojšov, má 80–90 rokov a po osadení dosiahne výšku 19 metrov.

Kalendár podujatí

Už po tretíkrát dostanú Košičania do schránok aj malý darček, vianočný obrázkový kalendár so všetkými podujatiami, ktoré pre nich pripravilo mesto. Kalendár sa teší veľkej obľube aj preto, lebo každému pomôže vybrať si v pohodlí domova práve to podujatie, na ktorom sa chce zúčastniť.

Vianočná výzdoba

Aj tento rok bude o niečo bohatšia, atmosféru Vianoc totiž podčiarkne nanovo osvetlený Dóm sv. Alžbety, ktorý sa počas adventných nedieľ rozžiari ružovou a fialovou farbou.

Vianočný program a novinky

Trvanie Košických Vianoc – 05.12 –23.12.2014 – prvé podujatie sa však uskutoční už v prvú adventnú nedeľu 30.11.2014. Dĺžka programov sa pohybuje v rozmedzí 90 – 120 minút, počas 19 dní vystúpi viac ako 1300 účinkujúcich. O dobrú náladu sa postará napríklad aj účastníčka americkej súťaže X Factor – Nicole McCloud, Jaroslav Dvorský, Orchester Gustáva Broma, Vlado Valovič, Filip Tůma, Tomáš Buranovský, Lukáš Adamec, Marián Čekovský BAND a mnohí ďalší.

Pódium IMMACULATA – hlavné programy (každý deň), premietanie rozprávok v pondelok – štvrtok od 16.00 do 17.00 hod. – Slovenské večerníčkové seriály z archívu slovenského fondu kultúrneho dedičstva RTVS.

DJ Vianočné rádio – naživo mixovaná hudba s DJ a hudobnými želaniami návštevníkov Hlavnej si získalo vlani veľkú popularitu. Preto sme sa ho rozhodli uvádzať každý deň mimo nedieľ (adventné nedele dominujú na Dolnej bráne) po hlavnom programe do 21.00 hod., v piatok a sobotu až do 22.00 hod.

Park za IMMACULATOU – krajina Cencúľovo (piatok, sobota) – pokračovanie vo veľkej interaktívnej tvorivej dielni obohatenej o najobľúbenejšie prvky a rozprávkové bytosti, ktoré sa podľa rodičov a i ch detí tešili, minulý rok ich najväčšiemu záujmu.

Park SPIEVAJÚCA FONTÁNA – aj tento park ožije o niečo viac, ako sme boli zvyknutí v uplynulých rokoch, stane sa tak 18.12. 2014 počas prvého dňa výroby ľadových sôch. Zaznie neoficiálna hymna ľadového sochárstva a pripravený je aj bohatý sprievodný program.

Historická radnica – počas tradičného Vianočného koncertu mesta Košice zažijú jeho návštevníci úplne iný druh hudby než tomu bolo doposiaľ. Okrem iného, bude plný rozprávkových želaní, prekvapení a splnených snov, po prvýkrát vystúpi v programe aj zahraničný hosť.

Dolná brána (Betlehem) – vzniká nový stály pilier Košických rozprávkových Vianoc, vrátane programov počas adventných nedieľ. Na rozdiel od minuloročného menšieho koncertného programu, bude ten tohoročný (30. 11., 7.12.,14.12 a 21.12. 2014 od 16.00 do 18.30 hod.) obohatený o výrazné novinky, napríklad nadrozmerný Betlehem a tvorivé dielne. Pripravené sú aj viaceré nové, alebo obnovené sprievodné aktivity: Mikulášsky beh projektu ACTIVE LIVE.

Urbanova veža – adventný veniec

Vianočné trhy

Neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia sú aj obľúbené vianočné trhy. Denne od 9.00 do 22.00 hod. bude v prevádzke 54 stánkov, ktoré ponúknu bohatý sortiment. Okrem tradičných chutných špecialít, vína a medoviny nebude chýbať ani množstvo ručne zhotovených výrobkov: vianočné dekorácie, sviečky, olejomaľby, keramika, kožušiny, ručne maľované sklenené hodiny, výrobky z dreva, šperky.

Primátorský punč

Po minuloročnom rekordnom výťažku z predaja Primátorského punču vo výške 19.533,26 €, aj v roku 2014 podporíme spoločne tých, ktorí našu pomoc potrebujú.

Tento rok budú všetky vyzbierané peniaze prerozdelené medzi organizácie : TK ELLEGANCE Košice, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, krajské stredisko Košice a Spoločnosť priateľov detí z DD Úsmev ako dar.

Košický Silvester 2014

Detský Silvester 2014 – Historická radnica Hlavná 59 – od 10.00 hod. začne detská oslava príchodu Nového roka 2015 s rozprávkami, pesničkami a prekvapeniami. Program popretkávaný kúzlami, čarami a živou detskou diskotékou moderujú SILVESTRÍK a Richard Herrgot.

Silvester na Hlavnej ulici – Veľká hudobno-tanečná show na Hlavnej ulici spojená s rozlúčkou s rokom 2014 a vítaním Nového roka 2015 odštartuje pri súsoší Immaculata o 20.00 hod. Nový rok privítame veľkolepým ohňostrojom. Účinkujú: VIDIEK s Jankom KURICOM, GIPSY KINGS REVIVAL, ARAŇA, ľudová cimbalová hudba Milana Rendoša a Železiaru, DJ PEPO a ďalší.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM