Webnoviny - Rôzne

Raši bol na rybárskom zozname omylom

Meno košického primátora Richarda Rašiho sa na zozname držiteľov osobitných povolení na rybolov za rok 2011, ktoré v stredu zverejnil envirorezort, objavilo omylom.

Ilustračné foto SITA (WEBNOVINY) – „Primátorovu žiadosť doručili na ministerstvo bez jeho podpisu a – ako neskôr vysvitlo – bez jeho vedomia,“ konštatovala hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková. Podľa jej slov sa už rezort Rašimu ospravedlnil. „Jeho priateľ mu chcel urobiť radosť rybárskym lístkom na jeho 40. narodeniny. O žiadosti informovala sekcia vôd ministra životného prostredia a požiadala o predbežný súhlas,“ vysvetlila Hudáková. Minister životného prostredia súhlas dal, povolenie však rezort nevyhotovil, pretože žiadateľom nebol primátor Raši a nemohol chýbajúce údaje ani doplniť. Meno zostalo na zozname nedopatrením.

Osobitné rybárske povelenia, udelené v tomto roku, zverejnil Nagy

Zoznam všetkých držiteľov osobitných rybárskych povoleniek za rok 2011 zverejnil minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd) v stredu na webe. Vydávanie týchto osobitných povolení považoval za tradíciu so symbolickou hodnotou, ale nádychom elitárskej výsady. "Asi pre niektorých nebudem sympatický, ale odmietam v tom pokračovať,“ vyhlásil Nagy. Ešte tento rok chce iniciovať zmenu legislatívy, keďže táto výsada je zakotvená v rybárskom zákone. Na zozname zverejnenom na webovej stránke ministerstva je 192 ľudí, medzi nimi aj exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), herec Oldo Hlaváček, bývalí tenisti Miloslav Mečíř, Marián Vajda a Ján Krošlák či Milan Resutík z Asociácie organizácie spisovateľov Slovenska. Tento zoznam nie je úplný, ministerstvo nezverejnilo mená držiteľov povoleniek zo zahraničných diplomatických mi­sií.

Nicholsonová už povolenku vrátila

Najviac povoleniek, ktoré ich držiteľom umožňujú rybárčenie na celom území Slovenska, vlastnia členovia Slovenského zväzu rybárov, niekoľko si rozdelili zamestnanci Kancelárie Národnej rady SR alebo parlamentných výborov. Štátna tajomníčka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Lucia Nicholsonová (SaS) takúto povolenku vrátila už v pondelok 2. mája. „Z medializácie vyplynulo, že využívanie tohto benefitu je oveľa horšie ako rozkrádanie verejných financií, korupcia, netransparentné verejné obstarávania či rodinkárstvo. V tomto zmysle verím, že vrátením lístka sa vyriešia všetky vážne problémy Slovenskej republiky,“ uviedla Nicholsonová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM