Silvia Karasová Správy

Rieka Hornád v centre Košíc? Minulosť sa stane prítomnosťou!

Staršia generácia Košičanov si ešte pamätá, ako centrom mesta pretekala rieka Hornád. Bývalé koryto Mlynského náhonu, z ktorého je dnes rušná cesta, v sobotu 22. júna ožije a pokúsi sa vniesť niekdajšiu atmosféru umeleckým „návratom vody“.

Ilustračný obrázok k článku Rieka Hornád v centre Košíc? Minulosť sa stane prítomnosťou!
Zdroj: TASR

Projekt zorganizovali ľudia z neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, Tabačky Kulturfabrik, Divadla na Peróne a umeleckej skupiny Kassaboys.

Úmyslom celého projektu pod názvom Návrat vody do mesta, ktorý je jedným z pôvodných stavebných kameňov projektu Interface, vďaka ktorému Košice získali titul EHMK 2013, je vytvorenie atmosféry rieky v centre Košíc a zároveň navodenie diskusie o vrátení ramena Hornádu do nášho mesta.

Celé podujatie sa začne v sobotu 22.júna o 16:00 a končiť sa bude až neskoro v noci. Počas priebehu akcie bude prvýkrát od spustenia premávky v Mlynskom náhone úplne vylúčená doprava. Na viac ako 24 hodín sa tak Košičanom „vyčistí“ priestor od áut na miestach od kruhového objazdu pri Jumbe, až po Jakabov palác na Mlynskej ulici. Namiesto dopravného ruchu sa vďaka multižánrovej umeleckej performancii vytvorí ilúzia mestskej oddychovej zóny s kaviarničkami, obchodíkmi, výstavami ako aj mestská pláž, kde v prípade pekného počasia nebudú chýbať ani ležadlá a slnečníky.

Ako hovorí Zuzana Pacáková z EHMK 2013: „Nie je to iba o umení a zábave. Spojila nás myšlienka, ktorá žije v mysliach Košičanov odkedy voda odišla z centra nášho mesta. O návrate vody do miest hovoria čoraz častejšie architekti, historici, environmentálni aktivisti, ale samozrejme aj my, umelci. Je to celosvetový trend – vracať sa k prírode, ekológii a vytvárať v mestách iné, než iba pešie oddychové zóny. Nedávno nám to prišiel do Košíc povedať aj svetoznámy francúzsky architekt Dominique Perrot.“

V rámci tejto problematiky vody budú môcť Košičania diskutovať pri okrúhlom stole, zúčastniť sa ankety a vyjadriť tak svoj názor, a taktiež sa stretnúť s významnými osobnosťmi, ktoré im objasnia svoj profesionálny uhol pohľadu. K nahliadnutiu budú tiež filmové dokumenty o podobnej iniciatíve v holandskom Utrechte.

Vyvrcholením podujatia bude podľa Pacákovej večerná masová akcia: „Návrat vody do mesta je sociálno-komunitno-umelecký projekt. Preto večerný program spustia hlavne ľudia. Úvodným bodom budú o 22.30 h samotní Košičania, ktorí sa v náhone zahrajú na vodu. Ak si v mobile stiahnu z nášho webu pozadie s modrou pulzujúcou farbou a prejdú sa náhonom so zapnutými mobilmi, tak spoločne vytvoríme reálnu ľudskú vlnu, ktorá viditeľne vyjadrí názor a otvorí aj večerný program.“

S témou vody v Mlynskom náhone je spätý aj ekologický projekt pri hoteli Yasmin, kde sa nachádzajú plávajúce záhrady umelkyne Ilony Németh a most s kontajnerovými objektmi Reuse z odpadových materiálov, ktoré vyrobili študenti Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.

Od soboty 8.júna vám v autobusoch a trolejbusoch idúcich cez Mlynský náhon pripomenie niekdajšiu vodu aj autorská zvuková inštalácia vydávajúca jemné žblnkotanie. Ktovie, či bude voda aktuálne „uväznená“ v potrubí pod vozovkou v budúcnosti opäť reálne oslobodená?

Ako vyzerajú plávajúce záhrady v Mlynskom náhone si môžete pozrieť v našej FOTOGALÉRII.

Mlynský náhon - záhrada
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM