Kultúra

Rómske deti to poriadne rozbalili v Košiciach: Nechýbali koledy ani breakdance

Košické podujatie, na ktorom sa zúčastnili mladí Rómovia z celého Slovenska, ukázalo ich nesporný talent. Aj keď to nebola súťažná prehliadka súborov, predsa len išlo o prestíž, ktorá deti dokáže motivovať do ďalšej práce.

Ilustračný obrázok k článku Rómske deti to poriadne rozbalili v Košiciach: Nechýbali koledy ani breakdance
Zdroj: TASR

Už po ôsmykrát sa dnes v Košiciach predstavili mladí rómski umelci na koncerte Spoločne za šťastím, ktorý už tradične pripravuje Asociácia komunitných centier. Ako uviedol jeden z organizátorov podujatia Roman Eštočák, na tomto koncerte sa predstavili detské telesá s programom, ktorý si pripravovali asi pol roka vo svojich komuntiných centrách.

Išlo aj o prestíž…

„V jednotlivých centrách sa uskutočňujú rôzne aktivity, či už kultúrneho, alebo sociálneho charakteru. Nechceli sme, aby ich aktivity takpovediac vyšumeli, takže tu majú šancu si porovnať svoju prácu,“ povedal Eštočák. S úsmevom dodal, že aj keď nejde o súťažnú prehliadku súborov, predsa len u detí istý duch súťaživosti drieme. „Je to pre nich motivácia do ďalšej práce a pochopiteľne ide aj prestíž,“ doplnil.

Diváci dnes v centre voľného času Domino na Popradskej ulici v Košiciach mohli vidieť nefalšovaný rómsky folklór, vystúpenia najmenších detí s vianočnými koledami, ale aj breakdance, hip-hop, či pravých rómskych reperov.

Rómske talenty

„Chceme ukázať, že v Rómoch je veľa pekného. Že je medzi nimi mnoho talentov. Rómovia sú tí, ktorí majú svoje mohutnosti, na ktorých môžu stavať,“ doplnil František Jeleň z Asociácie komunitných centier. Uviedol, že z tejto aktivity sa už vytvorili malé miestne festivaly. „To bol vlastne aj cieľ vzniku našej Asociácie, aby komunitné centrá navzájom spolupracovali a aby jednotlivé projekty nekončili vtedy, keď je dátum ukončenia projektu,“ dodal. Vysoko vyzdvihol skutočnosť, že v mnohých takýchto centrách už spolu trávia voľný čas aj rómske a nerómske deti

Na koncerte Spoločne za šťastím sa zúčastnilo desať komunitných centier napríklad z Detvy, Keceroviec, Varhaňoviec, Giraltoviec, Starej tehelne z Prešova, či Rankoviec.

Festival spevu a tanca Spoločne za šťastím
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM