ELA Kultúra

Rytmus, Bárta a hviezdy Vojny policajtov v Košiciach: Premiéra filmu OHÚRILA východniarov

Akčný thriller Vojna policajtov, ktorý príde do kín už 1. februára, mal v sobotu veľkolepú premiéru v košickej Steel Aréne.

Ilustračný obrázok k článku Rytmus, Bárta a hviezdy Vojny policajtov v Košiciach: Premiéra filmu OHÚRILA východniarov
9
Galéria

Už o pár dní príde do kín akčný thriller Vojna policajtov od režiséra a producenta Rudolfa Biermanna, ktorý je založený na skutočných udalostiach. Spracoval ich novinár Arpád Soltész najprv do knihy Hnev.

Mafia na východe

Soltész, ktorý bol po vzniku samostatnej Slovenskej republiky jedným z prvých domácich investigatívnych novinárov, písal a tvoril na východe Slovenska v dobe, keď si ruka v ruke nažívali mafiáni, podvodníci, drogoví díleri po boku polície a predstaviteľov štátnej moci. Tí veľmi často a ochotne privierali oči nad skutkami v podsvetí.

Výber miesta premiéry preto nebol náhodný, určite však bol netradičný. V sobotu 27. januára bolo uvedenie filmu vo veľkom štýle – v košickej Steel Aréne ju videlo štyritisíc návštevníkov za účasti režiséra, hercov a komparzistov.

Hviezdy na koberci

Hity 90. rokov hral pred projekciou DJ Flebo, na červenom koberci sa vystriedalo až 40 hercov, ktorí si vo filme zahrali. Fanúšikovia mali možnosť sa s nimi stretnúť, odfotiť, získať autogram.

V Košiciach sa dominantná časť filmu nakrúcala, z východu pochádza približne 350 komparzistov, ktorí si vo filme zahrali a mnohí aj na spomínanú premiéru prišli ako pozvaní.

Na červenom koberci nechýbali hlavní predstavitelia Alexander Bárta (47), Juraj Loj (39), Anežka Petrová či Patrik „Rytmus“ Vrbovský (47), ktorý vo filme stvárnil mafiánskeho bossa.

Rytmus ako mafiánsky boss

Politický thriller Vojna policajtov ponúka kvalitné herecké výkony v podaní spomínaných hercov, akými sú Aleander Bárta, Juraj Loj, Róbert Jakab, Marián Mitaš, Anežka Petrová, Broňa Kováčiková, Ady Hajdu, Dušan Cinkota a ďalší.

Hlavnej negatívnej roly gangstra Berciho sa bravúrne zhostil hudobník Patrik Rytmus Vrbovský. Ten sa tiež postaral o titulnú skladbu k filmu.

„Bol som pri tom, keď padla opona a nastal chaos, prvé drogy, Rusi, Albánci, mafia a žiadna znalosť, korupcia na dennej báze, do karát len hralo, únosy a vraždenie, nikto nechápal, čo sa tu stalo,” spomína Rytmus na porevolučné roky na Slovensku v skladbe s názvom Berci. „Stratení chlapci mali v tej dobe len jeden cieľ – ako sa dostať do mafie a splniť si sen,“ dodáva.

Krv, erotika a násilie

“Vojna policajtov je drsný príbeh policajta, ktorý keď pochopí, že zákon nič nerieši – teda v jeho dobe, v 90. rokoch – tak sa rozhodne vydať na cestu pomsty. Ale je aj o tom, že je síce pravdou, že ten, kto sa nepostaví zlu, stáva sa jeho spolupáchateľom. Ale ten, kto sa proti nemu postaví a začne bojovať s netvormi, sa na konci boja stáva sám netvorom,” opísal svoj príbeh jeho autor.

Vojna policajtov má mrazivý dej, ktorý sa síce odohral takmer pred 30-timi rokmi, ale zároveň môže veľmi pripomínať aj súčasnosť.

Po skončení premiéry sa pred Steel arénou ozývali pozitívne hlasy. Kým chlapi si pochvaľovali drastické násilné scény, akciu a striekanie krvi, niektoré návštevníčky si počas filmu radšej zatvárali oči. „Možno film, v ktorom sa síce účelovo vykreslila odvrátená strana policajtov, trochu viac zatienil aj tých "dobrých“. Trošku to pôsobilo, že najmä tu na východe ozaj len boli, alebo aj sú, len policajti, ktorí len pijú alkohol a jazdia opití a ich slovník je iba o vulgarizmoch. Aj vzhľadom na aktuálne dianie v polícii môže mať človek dojem, že odvtedy sa nič nezmenilo, len je to inak," zhrnula svoje dojmy Košičanka Viera.

To, s akou odozvou sa film stretne, aká bude návštevnosť v kinách a koľko tvorcom zarobí, sa ukáže v najbližších dňoch.

Maratón predpremiér VOJNA POLICAJTOV v CINEMAX začína už DNES! 👉 Špeciálne predpremiéry s delegáciou tvorcov a hercov...

Posted by Vojna policajtov on Sunday, January 28, 2024
Zdroj: YouTube.com
Vojna policajtov
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM