Tlačové správy

Schválením navrhovaného zákazu herní z Košíc hazard nevymizne, kasína s neobmedzeným počtom automatov by zostali

Na košickom mestskom zastupiteľstve sa znova ocitol návrh, ktorý smeruje k úplnému zákazu kamenných herní. Čo je však zaujímavé, kasín, ktoré sa na pôde košickej samosprávy nachádzajú, sa toto obmedzenie vôbec netýka.

Ilustračný obrázok k článku Schválením navrhovaného zákazu herní z Košíc hazard nevymizne, kasína s neobmedzeným počtom automatov by zostali
Zdroj: pixabay.com

Hazard nebude obmedzený

Jediné, čo poslanci v prípade schválenia návrhu dosiahnu, je tak zníženie počtu spoločností prevádzkujúcich hazardné hry. Kvantitatívne to síce znie lákavo, zo 44 herní a 2 kasín sa stanú iba 3 kasína (jedno kasíno získalo licenciu len 15. februára tohto roku), ktoré budú môcť hazardné hry na území mesta Košice legálne prevádzkovať. Keď sa však pozrieme na konkrétne čísla, celá situácia sa javí trochu inak.

Čísla, ktoré hovoria za všetko

V roku 2021 predstavoval výťažok z hrania hazardných hier na území mesta Košice v 46 herniach takmer 12,5 miliónov eur. Až jednu tretinu tejto sumy, a teda výťažok v sume takmer 4 milióny eur vykázali za rovnaké obdobie spomínané dve kasína, pričom zo živej hry ako karty či ruleta, ktorou predkladatelia argumentujú ako zásadným rozdielom medzi herňou a kasínom, predstavoval výťažok len 600 tisíc eur. Väčšina, a teda 3,3 milióna eur, bol výťažok z hrania hier na výherných zariadeniach, laicky nazývaných automaty, rovnakých, aké sa nachádzajú v každej herni.

Pri predpoklade, že k dvom existujúcim pribudne ďalšie kasíno a množstvo hráčov z herní sa presunie do týchto jediných fungujúcich prevádzok v meste, sa v podstate jedná len o prerozdelenie výťažku herní a kasín v plnej miere do kasín. Práve z tohto dôvodu zatiaľ žiadne mesto na Slovensku k podobnej regulácii nepristúpilo.

Kasína bez obmedzení

V navrhovanom optickom obmedzení hazardu na území mesta Košice tkvie aj ďalší problém. Kým počet výherných zariadení je v jednej herni zákonom limitovaný na maximálne 45 kusov, kasíno žiadne limity nemá. V prípade zvýšeného záujmu hráčov o tento druh hrania sa tak mesto Košice pokojne môže do pár mesiacov dostať na rovnaký počet automatov, ako tomu bolo pred zákazom herní.

Sľubované kompenzácie

Doteraz bolo napriek veľkej snahe košického primátora Jaroslava Polačka akékoľvek VZN o zákaze hazardu blokované starostami mestských častí, ktoré by takto prišli o dôležité príjmy. Všetky povinné odvody z kamenných prevádzok totiž smerujú priamo do ich rozpočtov. Polaček však aj na to našiel riešenie. Pretože herne sa budú v prípade prijatia VZN z mesta strácať postupne, mestským častiam navrhuje aj postupné kompenzácie. V prvom roku by išlo o 20% z očakávanej sumy získanej z hazardu, na ďalší rok 40%, neskôr 60%, až po náhradu celkovej výšky chýbajúcich odvodov.

Aj toto riešenie má však malý háčik – keďže žiadny právny nárok zo strany mestských častí na podobné kompenzácie neexistuje, starostovia by sa museli takpovediac spoľahnúť na „dobré slovo“ primátora, ktorý tieto finančné injekcie môže na budúci rok z rôznych dôvodov pozastaviť či úplne zrušiť. A tých sa dá v súčasnosti nájsť v podobe pokračujúcej pandémie koronavírusu či vojnových hrozieb naozaj dostatok. Navyše, s blížiacimi sa komunálnymi voľbami sa trasie aj stolička pod samotným primátorom a prípadná nová tvár by na tieto jeho plány vôbec nemusela pristúpiť.

„Apelujeme na starostov mestských častí, aby hlasovali so zreteľom na tieto okolnosti a nestali tak obeťami populistického kroku, ktorý ich zbytočne pripraví o peniaze v rozpočtoch,” varuje pred unáhlenými rozhodnutiami aj Dominika Lukáčová, hovorkyňa Asociácie zábavy a hier. Poukazuje pritom tiež na súčasnú komplikovanú situáciu spojenú s utečeneckou krízou, ktorá prepukla najmä na východe Slovenska a pri ktorej riešení mestské časti určite privítajú akékoľvek finančné prostriedky naviac.

Bezvýznamný zákaz?

Asociácia zábavy a hier ďalej upozorňuje aj na to, že zákaz hrania hazardných hier v herniach nijakým spôsobom nerieši ochranu hráčov pred hazardom ako takým. „Takto prijaté VZN len presúva hráčov z jedného miesta na druhé, alebo, v horšom prípade, z kamenných prevádzok do online herní v mobiloch – zariadeniach, cez ktoré je hazard oveľa dostupnejší a pohodlnejšie dosiahnuteľný. Podľa názorov odborníkov je jediným účinným riešením tejto problematiky prevencia a nie reštrikcia,” pokračuje Lukáčová.

A čísla jej dávajú za pravdu – hazard sa za posledný rok poznačený pandémiou a zatvorenými herňami v podstatnej miere presunul do online sféry a v súčasnosti výťažky z online hrania už prevyšujú výťažky kamenného hazardu. „Práve z tohto dôvodu krajské mestá, ktoré v posledných mesiacoch riešili otázku zákazu hazardu v herniach a kasínach – Žilina, Banská Bystrica, Trenčín – k takému kroku nepristúpili,” uzatvára Lukáčová s tým, že ak majú poslanci v záujme pred nástrahami hazardu chrániť tých najzraniteľnejších, mali by sa predovšetkým zamerať na prevenciu, nie reštrikcie, ktoré bez akéhokoľvek iného efektu iba zvýhodnia istú skupinu podnikateľov.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM