Lenka Fedorová Rôzne

So zmenou času nás môže prekvapiť i únava či zhoršená koncentrácia: Košická doktorka Feketová radí, ako tomu predísť

Čoskoro nás čaká posun času zo zimného na letný. Pospíme si o hodinu menej. Zatiaľ, čo niekto túto zmenu ani nepocíti, pre iných je to úplná pohroma. Dôležitosť spánku nám vysvetlila doktorka Feketeová.

Ilustračný obrázok k článku So zmenou času nás môže prekvapiť i únava či zhoršená koncentrácia: Košická doktorka Feketová radí, ako tomu predísť
Zdroj: TASR

Vo sviatočnú veľkonočnú nedeľu 27. marca sa uskutoční prechod na letný čas. Keďže ručičky hodín posunieme dopredu, vstávať budeme o hodinu skôr oproti zimnému času.

Citlivých ľudí môže prekvapiť zhoršená koncentrácia

Podľa MUDr. Evy Feketeovej, PhD. z Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a UNLP Košice môže byť posun času spojený s pocitom únavy a zhoršenou koncentráciu. Problematický je zvlášť pre citlivých jedincov, najmä starších ľudí so zhoršeným spánkom a malých školákov so začiatkom výučby od skorého rána.

Jestvujú dva typy ľudí – takzvané sovy, ktoré si radi pospia a majú ťažkosti s ranným vstávaním, a na druhej strane škovránkovia, pre ktorých je typické naopak včasné prebúdzanie a neponocovanie. Tento jarný časový posun vplýva viac na ‚sovy‘, pretože je náhle treba vstávať včaššie, ako v predošlých mesiacoch,“ hovorí MUDr. Eva Feketeová, PhD., ktorá sa venuje štúdiu a liečbe spánkových porúch vyše dvadsať rokov.

Nedostatok spánku znižuje kvalitu života

Podľa neurologičky má dobrý spánok vplyv na ľudskú psychiku a zdravie, pretože zabezpečuje regeneráciu organizmu. Jeho nedostatok sa odráža na duševnom aj telesnom stave človeka a spôsobuje psychickú a fyzickú vyčerpanosť, poruchy myslenia a pamäte, nepokoj a zmeny nálady. Okrem toho sa podpisuje pod rad závažných zdravotných komplikácií, napríklad je rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení. Dlhodobé ponocovanie sa teda nevypláca a neliečené poruchy spánku, ku ktorým patrí okrem iného aj nespavosť, znižujú kvalitu nášho života.

„Ľudia trpiaci nespavosťou trpia častejšie bolesťami hlavy a depresiami a sú náchylnejší na infekcie a zvýšený krvný tlak,“ poznamenáva MUDr. Eva Feketeová, PhD., podľa ktorej patrí medzi tie častejšie poruchy spánku aj syndróm nepokojných nôh, bruxizmus (škrípanie zubami), a spánkové apnoe, pri ktorom dochádza počas spánku k opakovaným zástavám dychu.

Spánok je odrazom životného štýlu

K dobrému spánku prispieva mnoho faktorov, medziiným pravidelné cvičenie a šport, zdravý životný štýl, málo stresu, pohodové životné tempo, relax, pohodlná posteľ, tmavá a chladnejšia miestnosť, skorý budíček, pohodlná poloha pri spánku, bylinkové čaje alebo preparáty (valeriána, chmeľ, medovka, materina dúška), vôňa levandule či teplý kúpeľ. Pokiaľ však trpí človek dlhodobo nespavosťou, alebo inou poruchou spánku, mal by vo vlastnom záujme vyhľadať odbornú pomoc.

„Dĺžka spánku potrebná k dobrej regenerácii, predstavuje zvyčajne 6 až 8 hodín denne. Pokiaľ je spánok dlhší alebo kratší, ale nie je spojený ťažkosťami ako sú únava, vyčerpanie, poruchy koncentrácie a pamäti, nie je dôvod ho umelo meniť liekmi. No v opačnom prípade je vhodné obrátiť sa na odborníkov, pretože neliečené poruchy spánku zhoršujú kvalitu života, sú zdrojom zníženého spoločenského a pracovného uplatnenia a tiež sú častou príčinou dopravných a priemyselných nehôd,“ zdôrazňuje MUDr. Eva Feketeová, PhD.

Neskoré zaspávanie je fenoménom mladých ľudí

Podľa nej je novodobým fenoménom posúvanie zaspávania u mladých ľudí až na skoré ranné hodiny. „Nazývame to syndróm oneskorenej spánkovej fázy, čím sa posúva spánková perióda na dennú dobu. Takéto nesprávne spánkové návyky sa môžu neskôr prejaviť vážnymi zdravotnými ťažkosťami, preto by mali byť dospievajúci ľudia veľmi obozretní,“ prízvukuje neurologička, podľa ktorej nie je spánok strata času, ale blahodarný odpočinok pre naše telo i dušu.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Špeciality starých mám z Abova, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Košický profesor spravil pred sviatkami štúdiu k veci: Ako si vybrať najlepšiu šunku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM