Silvia Karasová Rôzne

Spoznajte krásy Košíc z výšky – začala sa Balónová fiesta!

V stredu večer sa v Košiciach začali prvé štarty tohtoročnej Balónovej fiesty. V roku, v ktorom mesto oslavuje prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry, oslavuje aj Balónová fiesta svoje narodeniny – okrúhlych 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte krásy Košíc z výšky – začala sa Balónová fiesta!
Zdroj: Dnes24.sk

Otváraciemu letu prialo aj počasie, a tak v stredu po 18-tej hodine mohol odštartovať dvadsiaty ročník fiesty.

Z histórie balónov

Aby tých osláv nebolo málo, 5. jún patrí aj 30. výročiu výrobe a vzletu prvého balóna na československej pôde. 5.6.1983 totiž z letiska v Brne vyštartoval prvý československý balón vyrobený výhradne z domácich materiálov, vďaka čomu sa započala silná tradícia balónového lietana na Morave. K týmto dvom „mladým dámam“ sa v dnešných dňoch pridáva aj 230 rokov, ktoré patria prvému historickému balónu vôbec. Ten prvýkrát vzlietol 5.júna 1783 bez ľudskej posádky. V meste Annonay, ktoré sa nachádza na juhu Francúzska zostrojili dvaja bratia Joseph a Etienn Montgolfierovci balón. Ten naplnili ovčou vlnou, vlhkou slamou a dymom z papiera a správa o úspechu letu ich balóna bez posádky v tom roku dorazila až do Paríža. V septembri sa tak už prvými pokusnými pasažiermi balóna stali zvieratá – baran, kačka a kohút. V novembri 1783 nastal obrovský zlom a posádka zo zvieracej ríše bola nahradená posádkou ľudskou.

Balónová fiesta Košice 2013

Počas tohtoročnej balónovej fiesty je teda čo oslavovať. Organizátori preto na tento slávnostný ročník pripravili 6 letov, nočné nafukovanie balónov, ohňostroj, ako aj krst balóna špeciálneho tvaru, ktorý sa stáva novým členom košickej balónovej rodiny – klauna menom Bruno. Ingrid Blichová, riaditeľka ADS ballooning, s.r.o. : „20-ty ročník Balónovej fiesty v Košiciach sa ponesie z časti v tradičnom duchu a z časti by sme to chceli inovovať. Lety sú naplánované ráno a večer, a samozrejme hlavný program v piatok od sedemnástej hodiny pred Auparkom a úplne najobľúbenejšie nočné nafukovanie balónov, dúfame, že počasie nám ho umožní zrealizovať “

Nočné nafukovanie balónov si môžete pozrieť vo večerných hodinách, prbližne od pol desiatej večer. Návštevníci tak budú môcť zažiť nádhernú scenériu, ktorá vytvára dojem sťaby obrovských svietacich lampášov. Štartovacie miesta balónov sú naplánované od Auparku (z trávnatej plochy, kde stála budova bývalého kongresového centra), prípadne z plochy na Aničke. Otvárací let však museli nakoniec organizátori presunúť na iné miesta a tak sa včera štartovalo napríklad od Senného trhu, Barce a Jumbo centra.

Našťastie toho roku zatiaľ počasie organizátorom veľmi výrazne plány neprerušilo a tak si už mnohí záujemcovia mohli vychutnať pohľad na naše mesto z vtáčej perspektívy.

Ak by ste mali záujem zúčastniť sa tejto akcie, či už zo zeme, alebo priamo z nebies, nezabudnite, že trvá do soboty ôsmeho júna.

foto: balon.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM