Lenka Fedorová Samospráva

Staromestskí poslanci s iniciatívou: Ponesú parky mená významných košických osobností?

Arpád Račko a Ľudovít Feld patria medzi významné osobnosti histórie metropoly východu. Poslanci Starého mesta sa im rozhodli vzdať poctu.

Ilustračný obrázok k článku Staromestskí poslanci s iniciatívou: Ponesú parky mená významných košických osobností?
Zdroj: TASR

Staromestskí poslanci Michal Djordjevič a Eva Hulmečíková sa rozhodli vzdať hold významným košickým umelcom. Na včerajšom zasadnutí miestneho zastupiteľstva predložili návrh na zmenu názvu dvoch košických parkov. Poslanci Starého mesta tento návrh schválili.

Park medzi ulicami Drevný trh, Senný trh, Protifašistických bojovníkov a Roosveltová by sa tak mal po novom volať Park Ľudovíta Felda. Feld bol bol významný košický kresliar a grafik.

Počas druhej svetovej vojny bol deportovaný do koncentračného tábora v Osvienčime, kde prežil vďaka svojmu výraznému kresliarskemu talentu, kde bol na príkaz Mengeleho jeho akýmsi dokumentaristom.

Po návrate z koncentračného tábora žil v Bratislave, v roku 1949 sa vrátil do Košíc, kde sa naďalej venoval kresleniu.

Nový názov by si mal poniesť aj park na rohu Komenského a Letnej. Ten má svoje nové meno niesť po Arpádovi Račkovi, známom košickom sochárovi. Račko vytvoril desiatky sôch, súsoší, plastických diel, portrétov a reliéfov.

K jeho najznámejším dielam patrí socha Maratónca na Námestí maratónu mieru, socha erbu mesta Košice a plastika Dospievajúcej, ktorá bol a v roku 2004 ukradnutá a dodnes nebola nájdená.

Nové názvy budú predložené na schválenie mestskému zastupiteľstvu a názvoslovnej komisii.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM