Zuzana Vajayová Kultúra

Štátne divadlo uvedie premiéru hry poľského autora A. Stasiuka Čakanie na Turka

Prvou premiérou Činohry Štátneho divadla (ŠD) Košice v roku 2011 bude uvedenie hry súčasného poľského autora Andrzeja Stasiuka Čakanie na Turka.

Hoci názov by mohol evokovať historickú tému, je to presne naopak.

Hosťujúci poľský režisér Henryk Rozen povedal, že hra na dosky košického divadla prinesie predovšetkým zábavu. „Už názov je vtipom autora a akousi parafrázou Beckettovho Čakania na Godota. V hre sa venuje najmä tomu, čo sa deje v našej spoločnosti, vo všetkých krajinách postihnutých reálnym socializmom, po takzvaných revolučných zmenách v roku 1989,“ uviedol Rozen. Stasiukova hra je predovšetkým o ľuďoch, ktorí sa nedokázali adaptovať do nového sveta a stále snívajú o tom, čo už bolo. O tom, že všetko patrilo všetkým a život bol ľahký a nie ťažký.

Stasiuk rozoberá práve cez Turkov problém imigrácie v súčasnej Európe, postavenia imigrantov, napríklad aj tých, ktorí prichádzajú z Ázie. „Autor vtipným spôsobom poukazuje aj na vzťahy rómskej menšiny s majoritným národom. Aj v Poľsku im zakázali kočovanie, ale u nás s nimi nemáme až taký problém ako u vás na Slovensku. Patria k najbohatším Poliakom,“ dodal režisér prestavenia.

Rozenovi sa podľa vlastných slov s košickými tvorcami veľmi dobre spolupracovalo. „Obsadenie je veľmi dobré. Už na skúškach bolo vidno, že úloha penzionovaného poľského pohraničníka bola akoby šitá pre Jožka Úradníka. Rovnako ako u hosťujúcej Kvety Stražanovej, ktorá hrá akúsi Marlene Dietrich pohraničia. Výborne sa svojich postáv zhostili aj Henrieta Kecerová či nový člen súboru Andrej Palko. A aj hudba Mariána Čekovského výborne dotvára podobu predstavenia, ktoré má priniesť ľuďom predovšetkým dobrú zábavu, ale aj priestor na zamyslenie,“ doplnil Rozen.

Premiéra predstavenia bude 28. januára. Okrem už spomínaných hercov v predstavení účinkujú aj Alena Ďuránová, Róbert Šudík, František Balog a členovia zboru Opery ŠD Košice.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM