Silvia Karasová Rôzne

Strávte túto nedeľu spolu so svojim otcom: Dnes majú sviatok!

Dnes je 16. jún a všetci otcovia sveta majú svoj deň. Medzinárodný deň otcov má svoju tradíciu už od roku 1910. Jej podstata vzišla z lásky a úcty mladej Američanky k jej otcovi.

Ilustračný obrázok k článku Strávte túto nedeľu spolu so svojim otcom: Dnes majú sviatok!
Zdroj: TASR

Táto dievčina sa volala Sonora Smart Doddová. Tradícia vznikla v meste Spokane v štáte Washington. Mladá Američanka si chcela uctiť všetkých otcov ako bol ten jej. Jej otec, veterán občianskej vojny Wiliam Jacskon Smart vychovával sám šesť detí. Jeho manželka a matka týchto detí zomrela. Sonora si svojho otca veľmi vážila a vnímala ho ako hrdinu. A keď sa dozvedela, že svoj sviatok oslavujú matky, chcela taký deň aj pre otcov. Historicky prvá neoficiálna oslava sa konala 19. júna 1910, teda v deň narodením jej otca Wiliama.

Rola otca v rodine je nezastupiteľná. Nielen, že je vzorom pre svoje deti, ale plní aj úlohu ochrancu celej rodiny. Takisto otec dokáže určité veci vysvetliť inak ako matka. Tento deň je však aj príjemným prostriedkom utuženia rodiny a pripomína dôležité postavenie otca v nej. „Kedysi boli oveľa väčšou autoritou a vzorom pre deti, ako je tomu dnes, ale práve tento deň je možnosť, ako povedať otcovi ďakujem,“ povedala etnologička Katarína Nádaská.

Okrem jeho úlohy vo výchove detí sú aj oporami pre svoje ženy. Napríklad aj pri pôrode. Podľa britských vedcov prítomnosť otca pri pôrode pôsobí na budúcu matku upokojujúco, navodzuje u nej pocit bezpečia, pôrod býva kratší a pre ženu menej bolestivý. Na Slovensku sa pôrodu zúčastní asi 25 percent otcov, vo Veľkej Británií je to až 90 percent.

V Košiciach sa síce dnes pri tejto príležitosti nekoná žiadna špeciálna akcia, o ktorej by sme vedeli, avšak hoci len spoločný obed, zmrzlina, prechádzka, či návšteva zoo, alebo kina, vám padne určite dobre a vyčarí úsmev na tvári nielen vášmu otcovi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM