Správy

Takéto čísla ešte NEMALI! V detskej nemocnici pribúdajú malí pacienti s covidom

Košická Detská fakultná nemocnica (DFN) za ostatný týždeň zaznamenala prudký nárast počtu pacientov s COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Takéto čísla ešte NEMALI! V detskej nemocnici pribúdajú malí pacienti s covidom
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aktuálne je na dvoch oddeleniach určených pre pacientov s covidom a na klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny hospitalizovaných spolu 18 detí, stav dvoch z nich si vyžaduje kyslíkovú podporu. Informovala o tom vo štvrtok (17. 2.) hovorkyňa nemocnice Jana Holubčíková.

Podľa primárky Detského infekčného oddelenia (DIO) DFN Dany Hudáčkovej pandémia vrcholí. „Aktuálne zaznamenávame vysoký počet pacientov, aký sme ešte nemali. Pristúpiť sme museli i k otvoreniu reprofilizovaného oddelenia,“ uviedla.

Respiračné príznaky

Hospitalizované sú deti všetkých vekových kategórií. Väčšinou u nich ide podľa primárky o respiračné príznaky, bolesti na hrudníku a zápaly pľúc. V nemocnici sú aj deti, ktoré majú COVID-19 bez príznakov, ale iné pridružené diagnózy, napríklad neurologické či onkologické ochorenia.

„Stavy sú vo všeobecnosti menej závažné v porovnaní s predošlými vlnami,“ doplnila Hudáčková. V skupine predškolákov sú najčastejšie zápaly hrdla a laryngitídy.

Podľa detskej infektologičky je dôležité nezľaknúť sa pozitívneho výsledku testu a v prípade teploty ju zrážať. Pri nádche je vhodné dbať na nosovú toaletu, podávať nosové kvapky, antihistaminiká a pri kašli lieky na kašeľ. „Prvým kontaktom pre dieťa s ťažkosťami zostáva obvodný pediater,“ konštatovala primárka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM