Zuzana Vajayová Rôzne

U bábkarov sa stratil vzácny prsteň

Stratil sa nielen vzácny, ale hlavne zázračný prsteň. O tom, kto ho nájde a aké starosti to prinesie kráľovstvu a kráľovi samotnému sa budú môcť deti oboznámiť od 4. mája 2012 v Bábkovom divadle v Košiciach v rozprávkovej komédii s pesničkami Mariána

„Režisér a autor inscenácie Pavel Uher je častým hosťom v našom divadle, rozumie nášmu hereckému súboru a nášmu divákovi a veríme, že to diváci cítia,“ myslí si umelecký šéf divadla Ivan Sogel. „Novou skúsenosťou je spolupráca so známym hudobníkom, spevákom a komikom Mariánom Čekovským. Pre neho je to vôbec prvá skúsenosť s Bábkovým divadlom v Košiciach. “

Scénografickú zložku inscenácie má na starosti Jana Korčeková, končiaca študentka scénografie na Katedre bábkarskej tvorby VŠMU v Bratislave. Divadlo tým len potvrdzuje, že sa nebojí dať priestor aj mladým, začínajúcim tvorcom, ktorí častokrát prinášajú nový vietor do scénografickej tvorby.

Príbeh čarovného prsteňa, ktorý vlastní do seba zahľadený kráľ schudobnelého kráľovstva a váha ho využiť v prospech svojich poddaných, až sa mu napokon stratí, má korene v talianskej ľudovej rozprávke. „Neskôr sa príbehu ujal nemecký básnik Clemens Brentano. My sme si dovolili príbeh mierne aktualizovať a zosúčasniť, aby sa v ňom našli nielen deti, ale aj ich rodičia,“ vysvetľuje režisér Pavel Uher.

Marián Čekovský – hudobník, spevák, skladateľ, komik a moderátor. Spolupracoval s množstvom slovenských hudobníkov a spevákov, držiteľ ceny Aurel pre najlepšieho inštrumentalistu roka 2004 a ocenenia DOSKY za roky 2009 a 2010.

Pavel Uher – režisér, scenárista, dramaturg, pedagóg. Pôsobil v divadlách na Slovensku, vo Švajčiarsku a Nemecku. Viedol divadelné vydavateľstvo v Prahe, v súčasnosti sa popri režisérskej práci venuje pedagogickej činnosti na VŠMU v Bratislave.

Bábkové divadlo v Košiciach – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja je jediné profesionálne divadlo svojho druhu na východnom Slovensku, funguje od roku 1959, na konte má 190 premiér a hralo pre takmer 2 milióny divákov.

Zdroj: Radovan Kurilko (Bábkové divadlo Košice)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM