Marcel Mojžiš Kultúra

UJPŠ vybuduje špičkové centrum: V Košiciach vznikne biomedicínsky vedecký park

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach realizuje projekt Medipark, ktorý sa týka vybudovania biomedicínskeho univerzitného vedeckého parku. Ide o špičkové národné a medzinárodné centrum pre aplikovaný výskum a transfer jeho výsledkov do praxe v oblasti biomedicíny.

Ilustračný obrázok k článku UJPŠ vybuduje špičkové centrum: V Košiciach vznikne biomedicínsky vedecký park
Zdroj: Webnoviny.sk

Naplánovaný je do konca júna 2015. Ako uviedla hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová, univerzita projekt realizuje v spolupráci s Neurobiologickým ústavom Slovenskej akadémie vied, Univerzitou veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach a Technickou univerzitou v Košiciach.

Aj z vlastných zdrojov

„Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú sumu takmer 33 miliónov eur, z toho z Operačného programu Výskum a vývoj budú poskytnuté finančné prostriedky vo výške 27,86 milióna eur, zo štátneho rozpočtu 3,28 milióna eur a z vlastných zdrojov vysokej školy 1,63 milióna eur,“ dodala Oravcová.

Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na realizáciu projektu Medipark podpísal minulý týždeň na pôde Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR minister Dušan Čaplovič spoločne s prorektorom UPJŠ v Košiciach Jurajom Černákom.

„Myšlienkou tohto významného projektu je zriadenie univerzitného vedeckého parku, ktorý prepojí špičkové výskumné tímy pôsobiace vo viacerých inštitúciách a zároveň pripraví pôdu na interakciu vedeckej sféry s podnikateľským sektorom v oblasti medicínskeho výskumu a vývoja s cieľom transferovať získané poznatky a technológie do oblasti humánnej a veterinárnej medicíny,“ povedal rektor UPJŠ Ladislav Mirossay.

Kúpia sa vybavenia na výskum

Doplnil, že vytvorením Mediparku sa dosiahne koncentrácia vedeckého potenciálu a experimentálnej infraštruktúry v oblasti medicíny, biológie, biochémie, biofyziky, informatiky a bioinžinierstva spoločne s integráciou biomedicínskeho výskumu a prenosu výsledkov výskumu do medicínskej praxe v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby a v neposlednom rade aj aplikáciu vedeckých poznatkov v klinickej praxi, verejnom zdravotníctve, vzdelávaní, a biotechnológiách.

V prvej fáze projektu budú vybudované priestory v objekte budovy Lekárskej fakulty na Triede SNP následne budú zakúpené potrebné technické vybavenie potrebné pre aplikovaný výskum a vývoj v oblasti medicíny.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM