Zuzana Vajayová Rôzne

Uskutočnil sa už piaty ročník akcie Primátorska kvapka krvi

Vo vestibule Magistrátu mesta Košice sa dnes konala akcia nazvaná Primátorská kvapka krvi. Darovať vzácnu tekutinu sa rozhodli nielen radní a zamestnanci magistrátu, ale aj občania, vybavujúci úradné záležitosti.

Niektorých z nich inšpiroval príklad primátora Košíc Richarda Rašiho a pohľad na neho v odberovom kresle.

Mesto Košice v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR v Košiciach v rámci Dni mesta Košice zorganizovalo túto ušľachtilú akciu už po piatykrát. Cieľom bolo podporiť darcovstvo krvi zapojením nových darcov a pracovníkov samosprávy. Medzi prvými darcami dnes ráno bol práve Raši. „Obavy som nemal, krv som daroval šiestykrát. Odobrali mi 450 mililitrov a ja dúfam, že pomôže v pravý čas tým, ktorí to potrebujú,“ skonštatoval prvý muž Košíc a lekár, ktorému pri odbere špeciálne zaspievali a zarecitovali deti z Materskej školy na Budapeštianskej u­lici.

Na odbernom pracovisku sa zaregistrovalo 46 darcov, krv napokon darovalo 30, piati z nich boli príslušníci Mestskej polície. Počet zaregistrovaných sa vyrovnal vlaňajšiemu. Podľa vedúcej lekárky Národnej transfúznej služby SR v Košiciach Jitky Máčalovej sa na magistráte odoberie zvyčajne 15–20 litrov krvi, ktorá sa väčšinou využije už do dvoch dní. „Som šťastná, že myšlienka pokračuje aj tento rok, každá kvapka krvi je vzácna. Ľudia sa veľmi potešili, že videli primátora pri takej aktivite. Je to niečo úžasné a veľmi ľudské,“ dodala Máčalová.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM