Marcel Páleš Správy

V centre mesta chcú zakázať žobranie na letných terasách!

Návrh je už na stole. Bude sa v mestskej historickej časti Košice - Staré mesto dodržiavať poriadok a čistota vo zvýšenej miere?

Ilustračný obrázok k článku V centre mesta chcú zakázať žobranie na letných terasách!
Zdroj: TASR

Návrh Všeobecného záväzného nariadenia (VZN) o dodržiavaní poriadku a čistoty v historickej časti mesta chce mestská časť Košice – Staré mesto zverejniť tak, aby obyvatelia mohli navrhovať svoje podnety a pripomienky ešte jeho pred schválením na miestnom zastupiteľstve (MZ). Novinárov dnes o tom informoval poslanec MZ Otto Brixi (Smer-SD).

Nové podmienky aj pre pouličných umelcov

„Nové VZN by malo nahradiť všetky doterajšie a malo by sa týkať bezpečnosti, pouličných aktivít, čistoty, úpravy komunikácií, či žobrania na letných terasách,“ povedal Brixi.

Dodal, že VZN nanovo definuje aj podmienky verejných aktivít, akými sú vystúpenia pouličných umelcov a stanovuje presné podmienky týkajúce sa priestoru a času, kde sa tieto vystúpenia môžu uskutočňovať a tiež podmienky pre registráciu takýchto umelcov.

„VZN tiež dopĺňa niektoré zákazy, ktoré sa týkajú mestskej zelene, nakladania s odpadmi, nakladania a vkladania tovaru v centre a niektoré povinnosti fyzických a právnických osôb, ktoré prevádzkujú zriadenia,“ doplnil Brixi. Zdôraznil, že nariadenie po prvýkrát rieši aj žobranie na letných terasách.

Aj mestská polícia bola často bezbranná

„Najmä v letných mesiacoch títo ľudia rušia svojim správaním, často aj pod vplyvom alkoholu, ľudí, ktorí sedia na letných terasách. Keďže neexistuje právny predpis, ktorý by riešil takéto aktivity, bola neraz mestská polícia bezbranná,“ poznamenal.

Nové nariadenie má riešiť aj odpratávanie snehu z chodníkov a činnosť pri snehových kalamitách. „V prípade núdze bude možné poskytnúť spoločenstvu vlastníkov bytov, alebo obyvateľovi aj materiálnu pomoc,“ dodal ďalej Brixi. Na záver doplnil, že návrhy a pripomienky by mali občania mestskej časti doručiť do konca novembra. „Ak všetko pôjde tak, ako by sme chceli, tak nové VZN by mohlo byť účinné začiatkom budúceho roka,“ uzavrel Brixi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM