Rôzne

V hlavnej úlohe môžete byť aj vy: V košickom divadle tentoraz potečie skutočná krv

Košické Štátne divadlo (ŠD) sa rozhodlo uviesť na svojom javisku akciu bez rekvizít a so skutočnou krvou, ktorá, ako organizátori dúfajú, potečie prúdom! V hlavnej úlohe na doskách, ktoré znamenajú svet, môžete byť aj práve vy.

Ilustračný obrázok k článku V hlavnej úlohe môžete byť aj vy: V košickom divadle tentoraz potečie skutočná krv
Zdroj: TASR

Svetový deň divadla oslávi košické Štátne divadlo (ŠD) už tretím ročníkom podujatia Divadelná kvapka krvi. Najvzácnejšiu tekutinu môžu darovať vo štvrtok od 8:00 do 11:00 hodiny všetci tí, ktorí chcú takto pomôcť druhým, v Historickej budove ŠD v spoločnosti známych osobností košického divadla.

Odber priamo na javisku

Podujatie prinesie v tomto roku zaujímavú novinku. „Veríme, že tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj tentoraz príde darovať krv veľa pravidelných, ale aj množstvo prvodarcov z radov študentov. Tí svoj odber absolvujú priamo na doskách, ktoré znamenajú svet, teda na javisku historickej budovy a vychutnajú si neopakovateľnú atmosféru divadla,“ povedal predseda Občianskeho združenia Košické divadlo František Ténai.

Aj v tomto roku budú môcť účastníci na Divadelnej kvapke krvi stretnúť známe osobnosti košického divadla. Účasť prisľúbili herci Stanislav Pitoňák a František Balog, sólistky opery Janette Zsigová a Michaela Várady, a organizátori očakávajú aj ďalších divadelníkov. Čakanie na odber spríjemní účastníkom, predovšetkým dámam, profesionálka z kozmetického salónu, a tiež premietanie televízneho magazínu Divadlo a ukážok z predstavení všetkých troch súborov ŠD Košice.

Na darcov čaká nejedno prekvapenie

Podujatie organizuje OZ Košické divadlo a ŠD Košice v spolupráci s Národnou transfúznou službou. Pre každého účastníka budú pripravené drobné darčeky a vstupenky na predstavenia košického divadla. Darcovia budú zároveň zaradení do žrebovania o hlavnú cenu – spiatočný lístok na autobus na trase Košice – Praha pre dve osoby. Informoval o tom tlačový tajomník ŠD Košice Svjatoslav Dohovič.

Svetový deň divadla bol vyhlásený z iniciatívy Medzinárodného divadelného inštitútu pri UNESCO. Od roku 1962 sa oslavuje každoročne 27. marca, a k jeho tradícii patrí, že sa na divadelných scénach číta aj posolstvo, ktorým sa niektorá z medzinárodne uznávaných osobností svetového divadla obracia k divákom i k svojim kolegom. V tomto roku je autorom posolstva juhoafrický dramatik, výtvarník a režisér Brett Bailey.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM