Správy

V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle

VSE Holding spolu s občianskym združením (OZ) Príbeh včely vytvorili v centre mesta domov dvom včelím rodinám

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle
Zdroj: TASR

Úle pribudli pri novootvorenej centrále spoločnosti na Mlynskej ulici. Ide o jeden z krokov, ktorým chcú napĺňať princípy svojho konceptu Zelenej iniciatívy.

Ako povedal Vladimír Uram z uvedeného OZ, včiel v meste sa netreba obávať a v mestách majú paradoxne často pestrejšiu stravu počas celej sezóny ako na monokultúrnych poliach.

Nebojte sa včiel

„Ukazuje sa, že včely majú menší problém so spracovaním vplyvov mestského znečistenia ako s insekticídmi a pesticídmi v priemyselnom poľnohospodár­stve,“ vysvetlil s tým, že na Mlynskú ulicu vybrali mierny, nebodavý typ včelej rodiny.

„V okolí je množstvo kvitnúcej zelene, takže nebudú ani hladné a o ľudí sa vôbec nebudú zaujímať,“ dodal. Motiváciou je podľa jeho slov aj vzdelávanie verejnosti.

Novootvorená centrála Skupiny VSE Holding AB Mlynská Nova má fungovať ako moderná ekologická budova. V jej priestoroch zamestnanci využívajú systém kancelárií bez košov a zdokonalený systém separovania.

Medzi ďalšie ekologické riešenia patrí celofiremné obmedzenie nákupu plastových fliaš na nutné minimum, firemný vermikompostér i bylinková záhradka. „Okrem úľov, ktoré sú súčasťou podpory rozmanitosti a zelene v okolí, tu budú z rovnakého dôvodu nainštalované aj vtáčie búdky a hmyzie hotely,“ dodala hovorkyňa Andrea Danihelová.

Zelená iniciatíva nadväzuje na predchádzajúce environmentálne aktivity Skupiny. Jej dlhodobým cieľom je moderná firma, ktorej fungovanie reflektuje požiadavky európskeho Zeleného dohovoru a ktorá iniciatívne zapája princípy cirkulárnej ekonomiky a udržateľnosti.

Generálny riaditeľ spoločnosti Thomas Hejcman uviedol, že aktívne podporujú svojich zamestnancov v environmentálnom správaní sa na pracovisku aj doma. „Pracujeme postupne aj na hĺbkových zmenách procesov, no zaviedli sme už množstvo menších opatrení, ktoré ale synergicky budú mať veľký dosah. Jedným z dielikov tejto skladačky sú aj mestské úle,“ doplnil. Ako pripomenul, včela je symbolom pracovitosti a v súčasnosti aj symbolom podpory biodiverzity.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM