Tlačové správy

V Košiciach sa bude opäť rozhodovať o zákaze hazardu: AZAH sa obracia na mestských poslancov

Vo štvrtok (17. marca) sa bude opäť rozhodovať o zákaze hazardu na území mesta Košice. Asociácia hier a zábavy sa na poslancov obracia v otvorenom liste. Na čo ich upozorňuje?

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach sa bude opäť rozhodovať o zákaze hazardu: AZAH sa obracia na mestských poslancov
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci,

vo štvrtok budete opäť rozhodovať o zákaze hazardu na území mesta Košice, avšak tentokrát Vám bude primátorom predložené VZN, ktoré hranie hazardných hier nijakým spôsobom neobmedzí. Tento návrh nemožno za žiadnych okolností vnímať ako reguláciu dostupnosti hracích prístrojov, resp. zabezpečenie nedostupnosti hazardu. Jediné, čo sa týmto návrhom dosiahne je, že vedenie mesta iba zníži počet spoločností prevádzkujúcich hazardné hry. To znamená, že tržbu si medzi sebou rozdelia tie spoločnosti, ktorým predkladaným VZN ponecháte možnosť prevádzkovať hazard v meste Košice. V praxi pôjde o rovnakú tržbu z prístrojov, akú vykazovalo hranie hazardných hier v Košiciach v ostatných rokoch. Čiže nastane situácia, kedy mestským častiam, v ktorých zaniknú herne, síce možno budú podľa papierového prísľubu primátora financie dorovnané kompenzáciami, ale mestská časť Staré mesto si na príjmoch z odvodov z hazardných hier výrazne prilepší. A to preto, ako sme vyššie spomenuli, že nastane logický a prirodzený efekt presunu automatov z herní do zákonom nelimitovaného priestoru a počtu kasín v tejto mestskej časti.

Tým máme na mysli, že takto formulovaný zámer, ako ho definuje tento návrh VZN, situáciu v meste Košice nerieši a teda navrhujeme ho neprijať. Ponechanie status quo nebude ničím odlišné od stavu, ktorý vznikne po prípadnom prijatí predloženého návrhu VZN.

Veríme, že svojím hlasovaním nepristúpite k diskriminácii jedného typu prevádzkovateľov a vezmete do úvahy, že neexistuje „dobrý a zlý hazard“ a že takto prijaté VZN len presúva hráčov z jedného miesta na druhé, alebo v horšom prípade z kamenných prevádzok do online herní v mobiloch – v zariadeniach, cez ktoré je hazard oveľa dostupnejší a pohodlnejšie dosiahnuteľný. Podľa názorov odborníkov je jediným účinným riešením tejto problematiky prevencia a nie reštrikcia.

Natíska sa preto otázka, či zmena v postoji predkladateľa z pôvodného zákazu hazardu v meste na reguláciu je náhodná neznalosť rozdielu medzi týmito dvoma pojmami, alebo je účelovým a úmyselným konaním z „nejakého“ dôvodu. Kým návrh VZN z decembra minulého roka zakazoval umiestnenie herní a kasín na území mesta, VZN predložené v marci už počíta iba so zákazom herní. Podľa Úradu pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH) prevádzkovali v Košiciach kasína v roku 2021 dve spoločnosti, pričom jednej z nich na konci roka 2021 končila licencia a preto v decembri požiadala ÚRHH o vydanie novej. Úrad si v priebehu licenčného konania vyžiadal predloženie aktuálneho stanoviska mestskej časti Košice – Staré mesto. Nakoľko novú licenciu úrad vydal 15. februára tohto roka, je zrejmé a očividné, že minimálne vedenie mesta, ako aj mestskej časti Košice – Staré mesto mali vedomosť o zmene filozofie politiky voči hazardu. Konkrétne, že vedome ponechajú existenciu kasín nie v meste, ale iba v jednej z jeho mestských častí. Je to neseriózny prístup voči pravidlám rovnosti podnikateľskej súťaže, ako aj voči jednotlivým mestským častiam navzájom. Hlavne preto, že v tomto roku Úrad po vydaní stanoviska mestskou časťou udelil ďalšej spoločnosti licenciu na prevádzkovanie nového kasína v Košiciach.

V roku 2021 predstavoval výťažok/tržby z hrania hazardných hier na území mesta Košice v 46 herniach takmer 12,5 miliónov eur. Až jednu tretinu tejto sumy a teda výťažok v sume takmer 4 milióny eur vykázali za rovnaké obdobie dve kasína, pričom zo živej hry (karty, ruleta atď…), predstavoval výťažok 600-tisíc eur, zvyšok a teda 3,3 milióna eur, bol výťažok z hrania hier na výherných zariadeniach, laicky nazývaných automaty.

Počet herní sa tento rok v meste znížil na 44 prevádzok, avšak pribudlo ďalšie kasíno. Kým počet výherných zariadení je v herni zákonom limitovaný na maximálne 45 kusov, kasíno takéto limity nemá. Keďže nové VZN zákaz hrania hazardných hier v meste Košice nezakazuje, naopak len zvýhodňuje istú skupinu podnikateľov, je viac ako pravdepodobné, že kasína vykryjú v rovnakej miere dopyt po videohrách, nakoľko získajú v meste monopolné postavenie. Je nevyhnutné tiež spomenúť, že mesto Košice bude jediným mestom na Slovenku, ktoré takto prijatým VZN zvýhodní vybrané spoločnosti na prevádzkovanie hazardných hier. V podstate sa len jedná o prerozdelenie výťažku herní a kasín v plnej miere do kasín a z tohto dôvodu žiadne mesto na Slovensku k podobnej regulácii nepristúpilo.

V neposlednom rade Vás chceme upozorniť na fakt, že zákaz hrania hazardných hier v herniach nijakým spôsobom nerieši ochranu hráčov pred hazardom ako takým, ktorý sa za posledný rok presúva do online sféry a v súčasnosti výťažky z online hrania už prevyšujú výťažky kamenného hazardu. Práve z tohto dôvodu krajské mestá, ktoré v posledných mesiacoch riešili otázku zákazu hazardu v herniach a kasínach (Žilina, Banská Bystrica, Trenčín) k takému kroku nepristúpili.

Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, veríme, že pri hlasovaní o návrhu VZN vezmete do úvahy našu argumentáciu a rozhodnete sa správne.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM