Správy

V Košiciach vzniká prírodný cintorín. Bude druhým na Slovensku

V Košiciach pribudne nové pietne miesto. Správa mestskej zelene (SMsZ) pri košickom krematóriu chystá prírodný cintorín.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach vzniká prírodný cintorín. Bude druhým na Slovensku
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Pri košickom krematóriu vzniká prírodný cintorín Les spomienok, sprevádzkovať by ho chceli v septembri. Ako povedal hovorca Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Peter Sasák, ponúknuť má alternatívu ku klasickým formám pochovávania. Po Zvolene by malo ísť o druhý takýto cintorín na Slovensku.

Prírodný cintorín bude situovaný pri rozptylovej lúčke v severozápadnej časti krematória s rozlohou 512 štvorcových metrov. Lokalita bezprostredne susedí s mestskými lesmi. K dispozícii by malo byť 119 hrobových miest, kde bude možné uložiť popol maximálne 476 zosnulých.

Bližšie k prírode

Podľa riaditeľky SMsZ Marty Popríkovej realizácia pokračuje podľa platného harmonogramu. V súčasnosti je ukončená väčšina prác, ktorú dokázali realizovať vo vlastnej réžii. Ide o terénne a sadové úpravy. Osadili už aj centrálny kameň, ktorý sa bude využívať pri posledných rozlúčkach. Pribudnúť majú ešte lavičky či vchodová brána.

Hrobové miesta sa sústredia v kružniciach okolo stromov a budú označené jednotne tabuľkami z cor-tenu pripevnenými na stromy pomocou pružín, ktoré nebudú obmedzovať strom pri jeho raste. „Mesto Košice prírodným cintorínom získa pietne miesto, ktoré rozšíri možnosti Košičanov a obyvateľov okolia pri výbere spôsobu pochovávania a ponúkne prírode blízky prístup v pochovávaní aj údržbe cintorína,“ spresnil Sasák.

Pri tomto spôsobe nevznikajú kamenné a betónové náhrobky a nezaberajú sa nové plochy, čím sa minimalizujú prejavy ľudskej činnosti v prostredí. „Niekoho možno osloví aj prírodné prostredie vyzdvihujúce neformálnosť poslednej rozlúčky,“ dodal. Vznik Lesa spomienok si v súvislosti s jeho prevádzkovým poriadkom vyžiada aj zmenu všeobecne záväzného nariadenia mesta.

Viac správ z východu

Žiadne plasty

Pripomenul, že pri chode prírodného cintorína nevzniká takmer žiaden odpad. Povolené budú len biologicky rozložiteľné materiály, vzťahuje sa to aj na urny. Tie sa majú rozložiť v zemi a popol sa má vstrebať prirodzenými procesmi v pôde. Prinášať umelé a trvácne materiály bude zakázané.

Na ukladanie sviečok a kvetov bude vyhradené miesto na ploche cintorína. Z vyhorených sviečok majú byť vyrobené nové a živé kvetiny prinášané na posledné rozlúčky budú ďalej kompostované.

SMsZ spolupracuje na prírodnom cintoríne s Centrom environmentálnej a etickej výchovy Živica. Má ísť o ďalší projekt zo série opatrení na území mesta Košice, ktorým sa pomáha prírode a biodiverzite. „Taktiež považujeme za dôležité reagovať ako správca cintorína na meniace sa potreby a preferencie pozostalých,“ doplnil Sasák.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM