Eva Mikulová Správy

V košickej nemocnici liečili 17 pacientov na COVID - 19, ako dopadli?

Na klinike infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach liečili i ťažšie prípady pacientov s COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku V košickej nemocnici liečili 17 pacientov na COVID - 19, ako dopadli?
Foto: Eva Mikulová

Posledného vyliečeného pacienta s COVID-19 prepustili z kliniky infektologie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach ešte v uplynulom týždni a odvtedy im už žiaden nepribudol.

V UNLP vyčlenili na začiatku pandémie takmer 120 lôžok pre pacientov s touto diagnózou. V pohotovosti boli i na JIS – ke a pripravené boli i pľúcne ventilátory.

Našťastie sa nič z čiernych prognóz nenaplnilo a nemocnica už pracuje v normálnom režime.

Bez úmrtia, bez ventilátorov

„Počas týchto mesiacov sme nemali sme žiadnu úmrtnosť na COVID-19 a na pľúcnej ventilácii nemusel byť ani jeden pacient. V súvislosti s podozrením na COVID-19 bolo na klinike hospitalizovaných 200 pacientov, ale len u 17 sa táto diagnóza potvrdila,“ povedal nám primár Kliniky Martin Novotný.

„Všetci pacienti s COVID-19, ktorí u nás ležali mali zápal pľúc. Ich zdravotný stav občas lavíroval a nikdy sme nevedeli, kedy sa to zlomí. U piatich pacientov hrozilo, že budú musieť byť napojení na pľúcny ventilátor a preto sme ich stav dennodenne komunikovali aj s anesteziológmi a ďalší piati mali tiež komplikácie, ale nakoniec sa naše obavy nepotvrdili a oni sa z toho krásne dostali,“ dodáva primár M. Novotný.

Podľa slov primára, priemerná hospitalizácia týchto pacientov trvala asi týždeň. Ak nemali komplikácie a mohli byť doma v izolácií, tak ich púšťali do domácej liečby. Pacient bol vyliečený vtedy, ak dva testy mal negatívne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM