Alexandra Kolínská Správy

V košickej pôrodnici pribudli monitory dychu: Dostupné budú aj pre mamičky, ktoré u nich nerodili!

Neonatologické oddelenie Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach získalo darom nové monitory dychu, ktoré si budú môcť zapožičať mamičky, aj tie, ktoré v UNLP nerodili, na domáce použitie.

Ilustračný obrázok k článku V košickej pôrodnici pribudli monitory dychu: Dostupné budú aj pre mamičky, ktoré u nich nerodili!
Zdroj: Dnes24.sk

Spánok novorodencov umiestnených na Neonatologickom oddelení Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach stráži viac spoľahlivých prístrojov. Neonatológia totiž dostala do daru ďalšie dva monitory dychu, ktoré včas odhalia u dojčiat hrozbu syndrómu náhleho úmrtia.

Prístroje dostali darom

Neonatologické oddelenie má v súčasnosti k dispozícii 12 monitorov dychu, posledné dva získali v týchto dňoch darom od Nadácie Križovatka, ktorá ich zakúpila z verejnej zbierky.

„Ako jediná nadácia na Slovensku sa venujeme problematike syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ktorý prichádza bez akéhokoľvek varovania. Prvotným signálom je zastavenie dýchania a tieto prístroje sú jedinou účinnou a spoľahlivou prevenciou. Z toho dôvodu sme ich zakúpili a darovali aj univerzitnej nemocnici v Košiciach," povedala Táňa Tomasch, správkyňa Nadácie Križovatka, ktorá spolupracuje s týmto Neonatologickým oddelením od roku 2007.

Upozornenie zvukovým signálom

Monitor zaznamenáva pohyby dieťaťa, ktoré sa elektronicky prenášajú do kompaktného mikroprocesora. „Blikajúce zelené svetlo, ktoré zreteľne vidno z diaľky, signalizuje, že je všetko v poriadku. Ak sa však dýchanie dieťaťa zastaví na 20 sekúnd alebo sa spomalí na menej ako 10 dychových pohybov za minútu, zapne sa zvuková aj vizuálna signalizácia a naši neonatológovia zasiahnu,“ vysvetlila princíp monitorovania Božena Pšeničková a dodala, že monitor je veľkým pomocníkom aj pri odhalení iných problémov, ktoré sa u bábätiek môžu prejaviť napr. plytkým dýchaním či apnoickými pauzami.

Požičanie monitora

Monitor obsahuje dve podložky a jeden snímač. Je absolútne bezpečný – nie je napájaný na telo ani plienku dieťaťa. Podložky sú plnené prírodným krištáľom a môžu sa vložiť aj pod 15 centimetrový matrac. Ak má dieťa menej ako tri mesiace, stačí používať jednu podložku. Ak je už viac pohyblivé, mali by sa používať dve podložky, aby bolo snímanie stopercentné.

„Pri odchode z pôrodnice si môžu rodičia za poplatok požičať prístroj domov. Monitory zapožičiame aj matkám, ktoré porodia v iných pôrodniciach. Sme veľmi radi, že vďaka tomuto daru môžeme vyjsť v ústrety našim pacientom,“ doplnila primárka Pšeničková.

Syndróm SIDS

Syndróm náhleho alebo neočakávaného úmrtia dojčiat je diagnóza, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zastavením dychu v spánku bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Postihuje dojčatá v prvom roku života. Presná príčina syndrómu doposiaľ nie je známa. Pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa môže podieľať viac rizikových faktorov.

Rizikové faktory

„Hlavným rizikovým faktorom je fajčenie, užívanie liekov, drog a alkoholu v tehotenstve, nízka pôrodná hmotnosť alebo predčasne narodené deti, dvojčatá, prehriatie dieťaťa, vlhké prostredie, pasívne fajčenie, výskyt SIDS v rodine – častejší je u chlapcov ako u dievčat,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Podľa hovorkyne sa predpokladá, že určité riziko môže predstavovať aj vek matky pri pôrode menej ako 20 rokov. Zastavenie dýchania môžu spôsobiť aj prekážky v dýchacích cestách, spánok v polohe na brušku, spánok s rodičmi, vankúš, prikrývky, či hračky na tvári atď.

Najčastejšie prípady

Riziko SIDS zvyšuje tiež oslabenie detského organizmu v dôsledku infekčnej choroby, horúčky, poruchy tráviaceho traktu, neurologické príčiny (kŕče, závažné poruchy svalového tonusu), poruchy koordinácie srdcovej činnosti a najmä choroby dýchacích ciest.

K SIDS najčastejšie dochádza počas spánku od polnoci do 6. hodiny rána, častejšie v zimných mesiacoch roka.

„V európskych krajinách sa udáva výskyt u 1–4 detí z 1000. Na Slovensku postihuje 0,6 – 1,8 dieťaťa z 1000. Prevenciou je beznikotínové prostredie, dôsledné liečenie infekcií dýchacích ciest, riešenie problémov pri gastroezofagovom refluxe, poloha počas spánku na boku, nie na brušku s tlakom na žalúdok,“ dodala Šustová.

Foto: UNLP Košice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM