Správy

V mestskej časti Košice–Sever ľudia prispejú na opravu ihrísk: Sami rozhodli kam peniaze pôjdu

Verejná zbierka na spolufinancovanie verejného priestoru sa rozbieha v mestskej časti Košice – Sever (MČ). Miestni obyvatelia prejavili ochotu prispieť z vlastného vrecka na revitalizáciu detských ihrísk. Pôjde o sedem ihrísk, ktoré sa nachádzajú v tejto MČ.

Ilustračný obrázok k článku V mestskej časti Košice–Sever ľudia prispejú na opravu ihrísk: Sami rozhodli kam peniaze pôjdu
Zdroj: TASR

MČ – Sever je prvou mestskou časťou v Košiciach, ktorá sa rozhodla zapojiť občanov do spolufinancovania zveľadenia svojho okolia a zároveň spolurozhodovania o jeho budúcnosti prostredníctvom verejnej zbierky.

Viaczdrojové financovanie…

„Nevymysleli sme nič nové, viaczdrojové financovanie je v súčasnosti pri niektorých zámeroch jediný možný spôsob realizácie aktivít. Nechceme financie len od ľudí, ktorí žijú vo vybranej lokalite. Oslovujeme sponzorov a rozmýšľame aj o financovaní z rôznych grantov, už teraz máme potvrdených 20 percent z celkovej investície od firiem,“ konštatoval starosta MČ Košice – Sever Marián Gaj.

Spolupráca s miestnymi ľuďmi

Miestny úrad tejto MČ vybral lokality na spolufinancovanie prostredníctvom verejnej zbierky na základe prieskumu medzi svojimi obyvateľmi v marci tohto roka. Z nej vyplynulo, že v siedmich lokalitách ľudia prejavili ochotu prispieť na revitalizáciu detských ihrísk. Ide o detské ihriská Národná trieda – Vodárenská, Nemcovej – Park Hroncova, Hlinkova, Park obrancov mieru – Park duklianskych obetí, Gerlachovská, Študentská a Horný Bankov. Miestny úrad zorganizoval na každom ihrisku stretnutia s občanmi.

„Chceme, aby s nami občania spolupracovali a dokázali, že majú záujem o prostredie, v ktorom žijú. Jednoducho povedané, ak na niečo prispejem, je to aj moje a tak sa k tomu správam,“ uviedol prednosta MÚ MČ Košice – Sever Jaroslav Polaček, stým, že na stretnutiach našli aj takých, ktorí by radi dobrovoľne prevzali patronát nad novými ihriskami, starali by sa o ne.

S informovaním o zbierke bude MÚ pokračovať na základných a materských školách na svojom území, na podujatiach, ktoré organizuje a na svojej webovej stránke. Informácie môžu obyvatelia získať aj na informačných tabuliach v blízkosti svojho ihriska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM