Správy

V Šaci otvorili nový urgentný príjem. Prvých pacientov prijme o pár dní, FOTO a VIDEO

V nemocnici v košickej Šaci v pondelok (28. 3.) slávnostne otvorili nový urgentný príjem.

Zdroj: TASR/František Iván

Prvých pacientov na novom pracovisku ošetria už o niekoľko dní. Výstavba sa začala vo februári 2020 krátko pred začiatkom pandémie koronavírusu. Investícia spolu s vybavením dosiahla vyše 9,3 milióna eur.

Vyššia kvalita aj kapacita

Nový urgentný príjem znamená komplexnosť, vyššiu produktivitu a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti ale aj zlepšenie medicínskych procesov od prijatia cez triedenie pacientov až po urgentné zákroky a hospitalizácie.

Nemocnica predpokladá, že v siedmich ambulanciách budú vedieť denne ošetriť približne 150 pacientov. V nepretržitej prevádzke tu bude pracovať päť lekárov, 14 sestier, šesť záchranárov a 13 ostatného personálu.

„Riaditeľ ma ubezpečil, že majú dostatok personálu, či už lekárskeho, prípadne sestier a ďalšieho personálu,“ povedal počas otvorenia minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s tým, že ide o moderné pracovisko v jednej z najšpičkovejších nemocníc na Slovensku. „Našim cieľom je vytvoriť všetky podmienky na to, aby každý, kto vstúpi do Nemocnice AGEL Košice-Šaca vedel, že prichádza do špičkového zariadenia, v ktorom poskytujeme medicínu tretieho milénia,“ dodal riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák.

Všetko je prepojené

Stavba sa skladá z dvoch hlavných stavebných objektov, ktoré tvorí dvojpodlažný urgentný centrálny príjem a 14-podlažné výškové komunikačné jadro. „Pacient, ktorý vyhľadá pomoc na urgentnom príjme našej nemocnice, dostane komplexnú diagnostiku na jednom mieste. Je tu výšková budova, kde máme celé spektrum kliník a oddelení,“ dodal Rusnák.

V rámci rekonštrukcie vzniklo tiež vhodné prostredie na zriadenie kliniky rádiológie pozostávajúcej zo špecializovaných CT, RTG a USG vyšetrovní, pričom je klinika priamo prepojená s novovybudovaným objektom urgentného príjmu.

„V jednej budove sme za účelom promptnej diagnostiky sústredili všetky moderné zobrazovacie metodiky ako najnovší CT prístroj, sonografiu, RTG, a to všetko spolu s viacerými odbornými pohotovostnými ambulanciami ako chirurgia, ortopédia, neurológia. V rámci internistickej časti urgentného príjmu chceme našim pacientom ponúknuť štyri plne prístrojovo vybavené a navzájom oddelené vyšetrovacie jednotky,“ doplnil vedúci lekár urgentného príjmu Juraj Miko. Chirurgická časť sa po otvorení bude môcť pochváliť najmodernejšou zákrokovou operačnou sálou.

Projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške približne 6,89 milióna eur. Nemocnica investovala z vlastných zdrojov 1,83 milióna eur. Ostatné sprievodné investície v súvislosti s vybavením pracoviska boli financované zo zdrojov Agel SK a šačianskej nemocnice v celkovej výške 600-tisíc eur.

Nový urgentný príjem v nemocnici v košickej Šaci
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM