Rôzne

VIDEO: Fašiangy v Trebišove pripomenuli dávne tradície, nechýbali čeregy i tokajské vína

Fašiangami ožil v sobotu Trebišov. Do fašiangového sprievodu z centra mesta do areálu trebišovského kaštieľa sa zapojili desiatky ľudí v tradičných maskách.

Zdroj: Dnes24.sk

Pred regionálnym múzeom návštevníci zažili remeselný jarmok, fašiangové špeciality a program v podaní folklórnych skupín. „Cieľom podujatia je oživiť tieto zvyky a pamäť ľudu zemplínskeho regiónu, ako aj priblížiť masky, ktoré kedysi boli súčasťou fašiangových sprievodov a rôznych pochôdzkových slávností,“ uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.

K ochutnávkam patrili tradičné zemplínske pochúťky, spojené s fašiangami, ako sú čeregy alebo kreple, nechýbali ani tokajské vína. Súčasťou kultúrneho programu boli folklórne skupiny zo Slivníka, Malých Ozoroviec, Kuzmíc a Trebišova.

Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Je to čas vyhradený rozličným zvykoslovným príležitostiam, spoločenským podujatiam a rodinným oslavám pred nástupom 40-dňového pôstu.

V stredoveku nadobudli fašiangové oslavy, najmä vo svojom závere, podobu, keď bolo dovolené takmer všetko. V zemplínskom regióne sa do súčasnosti zachovali už len spomienky na niekdajšiu oslavu predovšetkým konca fašiangového obdobia, známu ako „zapuški“.

Fašiangový sprievod Trebišov 2019
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM