Správy

Viete ubytovať utečencov? Záujem môžete nahlásiť v staromestskej radnici

V budove miestneho úradu Starého Mesta funguje centrum na koordináciu ponúk a dopytu v oblasti ubytovania a pomoci pre ukrajinských utečencov.

Ilustračný obrázok k článku Viete ubytovať utečencov? Záujem môžete nahlásiť v staromestskej radnici
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Mestská časť Staré Mesto vytvorila v spolupráci s poradcom predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduardom Burešom na miestnom úrade informačné kontaktné miesto SOS Ukrajina. Centrum zbiera informácie o ponuke ubytovania pre ukrajinských utečencov, ako aj o humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

Centrum pomoci

„V radničných priestoroch zriaďujeme infopoint, evidenciu požiadaviek ľudí, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, čo sa týka ubytovania, prenocovania, potrieb, ale hlavne pre obyvateľov Košíc a východu Slovenska, ktorí ponúkajú, že máme dom, byt, izbu, chceme si zobrať nejakú rodinu, aby sme mali možnosť ponúknuť pomoc ukrajinským rodinám," uviedol Buraš. Taktiež je podľa neho potrebná sumarizácia informácií o humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

„Zmyslom projektu je hlavne okrem klasickej materiálnej pomoci nakontaktovať ponúkajúcich ubytovanie s tými, ktorí to potrebujú, spojiť týchto ľudí,“ povedal starosta Starého Mesta Igor Petrovčik.

Záujemcovia, ktorí chcú pomôcť a majú voľné ubytovacie možnosti, môžu centrum navštíviť osobne alebo volať na telefónne číslo +421 907 621 283 a písať na emailovú adresu sosukrajina2022@gmail.com.

Materiálna pomoc

V priestoroch sobášnej siene, ktorá je súčasťou miestneho úradu (vchod zboku z parkoviska od Strojárenskej ulice) pokračuje zbierka. Čo sa týka materiálnej pomoci, najžiadanejšie sú potraviny, lieky, deky, zdravotnícky materiál, mlieko a hygienické potreby pre ženy aj deti.

Samospráva zverejnila aj konkrétny zoznam vecí. Potrebujú krabice na balenie potravín, veľké igelitové vrecia, spacáky, deky, malé termosky, trvanlivé potraviny (konzervy, múka, šošovica, fazuľa, ryža, krupica,droždie suché, salámy, klobásy, kukuričná múka), plastové taniere, príbory, termopoháre, obväzy a leukoplasty, voda na šošovky, okuliare, plienky, toaletný papier, hygienické potreby nabíjacie karty Power bank.

„Už šesť plne naložených dodávok odišlo na Ukrajinu a pomáha v zakarpatskej oblasti a partnerskom meste Užhorod,“ informoval ešte v nedeľu starosta Igor Petrovčik. V teréne sú aj poslanci miestneho zastupiteľstva.

Nejazdite na hranice

Podľa Eduarda Bureša musí byť humanitárna pomoc pre Ukrajinu koordinovaná. Apeluje, aby sa ľudia, ktorí chcú pomôcť, obracali na koordinačné centrá, nechodili k hraniciam a nesnažili sa prejsť na ukrajinskú stranu.

Podľa jeho slov aj dôsledkom toho dochádza k blokovaniu priestoru. Pri prechode na Ukrajinu s humanitárnou pomocou je potrebné disponovať viacerými dokumentmi, problematické je tiež dostať sa opäť na slovenskú stranu, a to okrem iného aj pre množstvo ľudí. „Je super, že každý chce pomôcť, ale musí to byť nejakým spôsobom koordinované,“ povedal s tým, že dobrá vôľa môže spôsobiť aj chaos. Pripomenul, že vláda SR oficiálne zriadila koordinačné miesta, kde sa možno informovať.

Aj na slovenskej strane hranice je podľa neho pomoc vítaná, ale ak sa nedostane na ukrajinskú stranu, nebude cielená. Prvý kamión odovzdali v noci na nedeľu (27. 2.) v Užhorode, odkiaľ sa pomoc distribuuje ďalej. „Je to najbližšia vstupná brána, ďalej sa nedostaneme. Cesty sú zničené a je to nebezpečné,“ do­dal.

Aj na Jazere

Stále centrum pomoci otvára aj miestny úrad mestskej časti Nad jazerom, v spolupráci s Eduardom Burašom a K13-Košické kultúrne. Otvorili ho priamo na úrade na Poludníkovej 7, ktoré od pondelka (28. 2.) funguje každý deň od 8.00 hod v čase úradných hodín.

Ak chcete pomôcť. doniesť môžete posteľné prádlo, spacáky, karimatky, vankúše, paplóny, deky, zdravotnícke potreby a lekárničky, ohrievače, drogériu (hygienické vložky, plienky), čistiace prostriedky, dezinfekciu a tiež balíčky trvanlivých potravín (sušienky, malé džúsy, výživy pre deti) a jednorazový riad (poháre, taniere, príbory).

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM